Izročeni teroristični osumljenci so se v ZDA izrekli za nedolžne

Glavni osumljenec − skrajni islamski klerik Abu Hamza al Masri − se bo o svoji krivdi izrekel šele v torek.

Objavljeno
06. oktober 2012 15.58
Posodobljeno
06. oktober 2012 16.05
Britain-US-Egypt-attacks-court-files
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

London, New York − Štirje teroristični osumljenci, ki jih je Velika Britanija danes izročila Združenim državam Amerike, so se na sodiščih v New Yorku in New Havenu v državi Connecticut izrekli za nedolžne obtožb, vendar ostajajo v priporu. Glavni osumljenec − skrajni islamski klerik Abu Hamza al Masri − se bo o svoji krivdi po pisanju Slovenske tiskovne agencije sicer izrekel šele v torek.

Odvetniki obtoženih so izrazili skrb za njihovo zdravje in zahtevali, da se jim omogoči dostop do potrebnih zdravil. Abu Hamza al Masri se je prav tako pritožil, da so mu odvzeli proteze, ki jih ima namesto rok in jih želi nazaj.

 

 

Kot smo na Delu že poročali, je višje sodišče v Londonu je včeraj dokončno potrdilo izročitev 54-letnega Hamze, ki mu tako ni uspela pritožba, ki jo je vložil pretekli teden vložil. Hamzovi odvetniki so v pritožbi zapisali, da se je njegovo zdravstveno stanje v zaporu poslabšalo ter da ima depresijo in kratkotrajne izgube spomina.

Hamza se je pritožil tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ki je pretekli teden odločilo, da ga britanske oblasti lahko izročijo ZDA.

Višje sodišče je poleg tega v petek zavrnilo tudi pritožbe Babarja Ahmada, Syeda Ahsana, Khaleda al Fawwaza in Adela Abdula Baryja in odločilo, da jih lahko nemudoma izročijo Združenim državam, dodaja STA.

Egiptovski klerik je v Veliko Britanijo prišel leta 1979. Leta 2004 so ga na zahtevo ZDA prvič aretirali, od takrat pa je bil dolgotrajen sodni boj proti izročitvi.

Britanska notranja ministrica Theresa May je dolgotrajnost sodnega postopka, ki se je zavlekel za osem let, danes označila kot razočaranje, pozvala pa je tudi k preučitvi možnosti za skrajšanje postopka.

Pri tem bo ministrstvo britanski postopek pozorno primerjalo s tistimi v drugih državah in poskusilo ugotoviti, če lahko prevzame kakšne dobre prakse iz tujine, je po pisanju STA še dejala Mayeva.