Velika Britanija: nenavadna lahkotnost odvzemanja otrok

Britanske oblasti so slovaška dečka dali v posvojitev tudi po umiku obtožb o spolnem nasilju očeta.

Objavljeno
21. september 2012 16.50
MO_5A_0007
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Dunaj - Zaradi prisilnega odvzema otrok v Veliki Britaniji živeči slovaški družini je v torek pred britanskim veleposlaništvom v Bratislavi protestiralo več sto ljudi, slovaško ministrstvo pa je Veliki Britaniji zagrozilo s tožbo pred evropskim sodiščem za človekove pravice.

Primer odvzema dveh dečkov slovaški družini, ki že od leta 2004 živi v Veliki Britaniji, je na Slovaškem pritegnil veliko pozornosti in javnega zgražanja, o zadevi so se razpisali tudi britanski mediji. V časopisu Telegraph tako avtor piše celo o »precedenčnem primeru«, ko kakšna tuja država grozi Britaniji s tožbo pred sodiščem za človekove pravice.

Slovaško zunanje ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo ostro obsodbo ravnanja britanskih socialnih služb in podalo navodila staršem, kako naj ravnajo v podobnih primerih; naj na sodišču pravočasno zahtevajo začasno odredbo v skladu z evropskim zakonom o človekovih pravicah, da bi preprečili »nadaljnjo obravnavo« njihovih otrok. Zadnji primer namreč ni edini, v Veliki Britaniji so po poročanju slovaškim medijih namreč v zadnjih letih slovaškim staršem odvzeli že približno 30 otrok.

Poročanje o odvzemu tri in štiri let starih dečkov Samka in Martinka Boor je zato toliko bolj razburil Slovake. Do težav je prišlo, ko je mati enega od fantkov peljala na pregled zaradi okužbe spolovila. Zdravnik je o tem poročal socialni službi, ki je zaznala možnost spolne zlorabe dečkov od očeta. Kmalu so jim otroke odvzeli in jih dali v rejo. Odvzem je bil zelo travmatičen, pri dejanju je sodelovalo več policistov in socialnih delavcev, otroka so materi odvzeli na silo, ob glasnem kričanju in joku. Takrat se je začel mukotrpen pravni boj za vrnitev otrok, a do sedaj neuspešen.

Sodišča so na priporočilo socialnih služb zavrnila tudi možnost, da bi dali otroka njuni babici, prepričalo jih ni niti dejstvo, da sta se starša medtem razšla in da je s tem pravzaprav nevarnost za zlorabo dečkov odstranjena. Očeta sicer uradno sploh niso obtožili zlorabe, pravzaprav so obtožbe proti njemu umaknili, sodišče pa je kljub temu odločilo, da gresta otroka v posvojitev. Primer je še bolj nenavaden zato, ker je mati Ivana Boorova po poklicu otroška varuška in ima v Veliki Britaniji dovoljenje, da skrbi za do osem otrok.

Kot so namignili avtorji pred kratkim predvajanega dokumentarnega filma o primeru Boor na slovaški televiziji, bi lahko bil dejanski motiv za ravnanje socialne službe v takih primerih dober zaslužek vpletenih. V primeru so namreč sodelovali štirje socialni delavci, sedem zdravnikov specialistov in psihologov, 16 prevajalcev, 13 pogodbenih nadzornikov in ducat odvetnikov, so našteli novinarji.

Nekaj upanja je staršem prinesla včerajšnja objava razsodbe pritožbenega sodišča, ki je podaljšalo rok za pritožbo in zamrznilo odločitev o posvojitvi otrok. S tem bo omogočilo njuni babici, da zahteva izročitev vnukov v njeno varstvo. Pritožbeno sodišče je menda tokrat prvič poseglo v takšno zadevo, pri čemer je sodnik zaznal »utemeljen sum, da je družinsko sodišče naredilo napako«.

V britanskih in slovaških medijih so se ob tem razpisali o nenavadni praksi britanskih socialnih služb, ki menda brez zadržkov odločajo o odvzemu otrok. »Velikokrat sem že poročal o gorečnosti britanskih socialnih delavcev, ki so ne le pripravljeni potovati v tujino in tam odvzeti otroke britanskih staršev, ampak tudi odvzeti otroke tujih družin v Britaniji, celo tistih, ki so tukaj le na počitnicah,« je v časopisu Telegraph zapisal novinar Christopher Booker.

Drugače kot v tem primeru, ko so otroka vzeli belim staršem, pa so na Slovaškem z veliko manj razburjenja sprejeli novice o podobnih primerih odvzema otrok romskih staršev, ki jih praviloma obtožujejo tako imenovanega »socialnega turizma«, ko gredo starši z otroci v tujino zgolj zato, da bi dobili socialno pomoč.