Velika podobnost virusa ptičje gripe v EU

Evropska komisija je v Bruslju zatrdila, da obstaja med virusom ptičje gripe, ki se je letos najprej pojavil na Madžarskem, nato pa še v Veliki Britaniji, "velika podobnost".

Objavljeno
12. februar 2007 17.38
Proizvodnja perutnine na Madžarskem
Bruselj - Evropska komisija je danes v Bruslju zatrdila, da obstaja med virusom ptičje gripe, ki se je letos najprej pojavil na Madžarskem, nato pa še v Veliki Britaniji, "velika podobnost". Britanske oblasti so sicer po izbruhu virusa v vzhodni Angliji trdile, da virusa najverjetneje nista povezana, čeprav je bilo s kmetije na Madžarskem vsak teden prepeljanih več ton perutnine prav na angleško farmo. Komisija trdi, da evropska pravila ob tem niso bila kršena ter da ne ve, od kod virus prihaja.

"Ni dokazov, da pravila ne bi bila spoštovana," je poudaril tiskovni predstavnik Evropske komisije Philip Tod in dodal, da se med državama niso prevažale žive živali, temveč "kuhano meso".

Ob tem je poudaril, da komisija še ne ve, od kod virus H5N1 - ta naj bi bil podoben v vseh primerih v EU - prihaja. "Preiskava poteka, na osnovi špekulacij pa evropskih pravil glede ptičje gripe ne moremo spreminjati," je bil še jasen Tod.

Januarja so v EU virus ptičje gripe prvič po lanskem avgustu odkrili pri jati gosi v okrožju Csongrad na jugovzhodu Madžarske, nekaj dni kasneje pa tudi na kmetiji blizu prve. Do izbruha je nato prišlo še na farmi s 160.000 purani v Suffolku v Veliki Britaniji, kjer so morali vse živali pobiti. Britanske oblasti so trdile, da virusa najverjetneje nista povezana.