Velika večina podprla večjo avtonomijo Andaluzije

V Andaluziji je na referendumu večina podprla večjo avtonomijo regije. Nizko volilno udeležbo pojasnujejo s tem, da je večina prebivalstva računala s tem, da bo referendum uspel.

Objavljeno
19. februar 2007 11.16
V španski Andaluziji je na nedeljskem referendumu za nov statut o širši avtonomiji regije glasovalo 87,4 odstotka volilnih udeležencev, nasprotovalo pa mu je 9,5 odstotka volivcev, so pokazali končni rezultati
Sevilla - V španski Andaluziji je na nedeljskem referendumu za nov statut o širši avtonomiji regije glasovalo 87,4 odstotka volilnih udeležencev, nasprotovalo pa mu je 9,5 odstotka volivcev, so pokazali v noči na ponedeljek objavljeni končni rezultati referenduma. 3,1 odstotka glasov je bilo neveljavnih. Glasovanja se je sicer udeležilo le 36,3 odstotka volilnih upravičencev.

Socialistična regionalna vlada v Andaluziji nizko volilno udeležbo pojasnjuje s tem, da je večina prebivalcev računala, da se bo referendum v vsakem primeru izšel v korist zagovornikov razširitve avtonomije.

Novi statut ne predvideva odcepitve od Španije


V skladu z novim dokumentom bo najgosteje naseljena španska provinca dobila več pristojnosti na gospodarskem in socialnem področju, odcepitve od Španije pa ne predvideva. Regija bo tako dobila več pristojnosti na področju upravljanja z vodnimi viri in pobiranja davkov, določila statuta pa bodo Andaluziji omogočila tudi neposredno potegovanje za finančna sredstva EU na področju kmetijstva. Nov statut predvideva tudi decentralizacijo izobraževalnega in zdravstvenega sistema.

Od prihoda španskih socialistov na oblast leta 2004 so referendum o avtonomiji poleg Katalonije izvedli še v Valenciji, španski parlament pa je z veliko večino zavrnil želje po spremembi političnega statusa Baskije. Ta ima skupaj s Katalonijo že sedaj več avtonomnih pravic kot druge regije.