Veliko zanimanja za prvo Sanaderjevo sojenje

Nekdanji predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader bo jutri prvič sedel na klop za obtožence.

Objavljeno
27. oktober 2011 14.49
Posodobljeno
27. oktober 2011 14.58
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Sanader bo tako prvič javno odgovarjal na vprašanja Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), ki ga obtožuje vojnega dobičkarstva − v obtožnici namreč piše, da je sredi devetdesetih let od Hypo alpe Adria Bank sprejel podkupnino v višini 3,6 milijona kun. Če nekdanjega hrvaškega premiera kljub tričlanski odvetniški ekipi, ki jo sestavljajo Jadranka Sloković, Čedo Prodanović in Goran Suić, spoznajo za krivega, mu grozi zaporna kazen do desetih let.

Uskok bo po poročanju HRT na sojenju zaslišal 19 prič. Med prvimi bosta menda nekdanji minister za zunanje zadeve Mate Granić in nekdanji premier Nikica Valentić, pričakujejo pa tudi zaslišanja nekdanjih voditeljev Hypo banke Wolfganga Kulterera in Guentera Striedingera. Sodišče je kot dokaz sicer sprejelo tudi dokumentacijo Hypo banke, ki so jo dostavile avstrijske oblasti.

Preiskovalci nekdanjega hrvaškega predsednika vlade obtožujejo, da je med letoma 1994 in 1995 v pogajanjih z omenjeno banko o kreditu Hrvaški, ki je zaradi vojne, visoke inflacije in visokih obresti na kredite izredno težko našla banke, pri katerih bi se lahko zadolžila, zlorabil oblast in svoja pooblastila. Uskok trdi, da se je Sanader dogovoril za provizijo v višini sedem milijonov avstrijskih šilingov, ki so mu jih v celoti izplačali potem, ko so se zaklučila pogajanja med Hrvaško in banko o posojilu v višini 140 milijonov šilingov.

Zanimanje tujih medijev za začetek sojenja je po poročanju HRT izredno veliko. Zagrebško županijsko sodišče je tako menda dobilo okoli 200 akrediticijskih zahtevkov novinarjev, fotografov in snemalcev, med katerimi je tudi več ekip iz tujine, med drugim novinarji britanske medijske hiše BBC, britanske tiskovne agencija Reuters in kitajske tiskovne agencije Xinhua.