Vendarle prvi stiki z novo palestinsko vlado

Generalni konzul ZDA se je sestal z novim palestinskim finančnim ministrom, avstrijska zunanja ministrica pa je na obisk povabila palestinskega kolega.

Objavljeno
20. marec 2007 22.55
Ursula Plassnik
Ramala/Pariz/Dunaj/Berlin - Potem ko se je bližnjevzhodna četverica v ponedeljek odločila, da z odločitvijo o novi palestinski vladi še počaka, je danes prišlo do prvega stika ZDA s predstavnikom te vlade. Generalni konzul ZDA v Jeruzalemu Jacob Walles se je namreč v Ramali sestal z novim palestinskim finančnim ministrom Salamom Fajadom. Avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik pa je medtem na obisk povabila palestinskega kolega Zijada Abuja Amra. Nemška kanclerka in predsedujoča Evropski uniji Angela Merkel pa je v današnjem telefonskem pogovoru s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom slednjega pozvala, naj palestinska vlada sprejme pogoje bližnjevzhodne četverice o odpovedi nasilju, priznanju judovske države ter spoštovanju sporazumov med palestinskimi oblastmi in Izraelom.

Merklova in Abas o bližnjevzhodnem mirovnem procesu

Predstavnik nemške vlade Ulrich Wilhelm je dejal, da sta se Merklova in Abas pogovarjala še o bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Nemško predsedstvo unije je že konec tedna sporočilo, da je EU pripravljena sodelovati s palestinsko vlado in obnoviti neposredno finančno pomoč, v kolikor bodo Palestinci sprejeli zgoraj omenjene pogoje ZDA, Rusije, Združenih narodov in EU, ki sestavljajo bližnjevzhodno četverico.

Za “obnovitev političnih stikov“ tudi Francozi

Da želijo "obnoviti politične stike" s člani novega palestinskega kabineta, ki niso hkrati člani gibanja Hamas, so danes sporočili tudi s francoskega zunanjega ministrstva. Obenem pa so se v Parizu zavzeli za obnovitev neposredne pomoči palestinski vladi. To stališče zdaj Francija zagovarja v okviru pogovorov s svojimi evropskimi partnerji, je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Jean-Baptiste Mattei.

"Nova palestinska vlada je priložnost za nov začetek na Bližnjem vzhodu," saj odpira vrata za normalizacijo odnosov med palestinskimi oblastmi in mednarodno skupnostjo, pa je menila Plassnikova.

Za ponedeljek in torek so bila predvidena tudi srečanja bližnjevzhodnih odposlancev EU in ZN s palestinskimi ministri, ki niso člani Hamasa.

Izraelsko zunanje ministrstvo ni želelo sprejeti norveškega državnega sekretarja

Bližnjevzhodna četverica (EU, ZN, ZDA, Rusija) se sicer doslej ni hotela izreči o priznanju palestinske vlade, medtem ko Izrael zavrača tudi stike z novim kabinetom, ki ga sestavljajo člani Hamasa in zmernega gibanja Fatah. Uradno se je doslej za stike z novo vlado izrekla le Norveška.

Prav zaradi kontaktov Norveške s Hamasom danes na izraelskem zunanjem ministrstvu niso hoteli sprejeti norveškega državnega sekretarja Raymonda Johansena, ki se je v ponedeljek kot prvi zahodnoevropski predstavnik sestal s palestinskim premierom Ismailom Hanijo iz Hamasa. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Mark Regev, v Izraelu ne bodo sprejeli nikogar, ki se bo srečal s predstavniki Hamasa.