Venezuela in Iran skupaj proti ZDA

Iranski predsednik in njegov "ideološki brat", venezuelski kolega, sta v imenu svojih držav okrepila strateško zavezništvo proti ZDA s sklenitvijo enajstih bilateralnih sporazumov.

Objavljeno
14. januar 2007 11.30
Caracas - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad in njegov "ideološki brat", venezuelski kolega Hugo Chavez, sta v soboto v Caracasu v imenu svojih držav okrepila strateško zavezništvo proti ZDA s sklenitvijo enajstih bilateralnih sporazumov in se zavezala k ukrepom za zvišanje cen nafte. Ahmadinedžad je v okviru svoje turneje po Latinski Ameriki medtem že zapustil Venezuelo in prispel v Nikaragvo, kjer se bo v Managui sestal s tamkajšnjim predsednikom Danielom Ortego.

Globoke vezi med državama

V Caracasu sta Ahmadinedžad in Chavez izpostavila globoke vezi med obema državama in si obljubila podporo in sodelovanje tudi v prihodnje. Ahmadinedžad je obljubil, da bo iransko ljudstvo vedno stalo ob strani Venezueli, in poudaril, da državi skupaj širita revolucionarno misel v svet. Ob tem je Zahodne države obtožil, da jih zanimajo zgolj lastni ekonomski interesi, zaradi česar so te države krive za diskriminacijo in nepravičnost.

Sklad za boj proti ZDA

Tudi Chavez je poudaril, da bosta Venezuela in Iran kot že do sedaj tudi v prihodnje delovala enotno. Dogovor sta predsednika podkrepila s podpisom 11 bilateralnih sporazumov, ki se nanašajo predvsem na tesnejše sodelovanje na področju energije, industrije, trgovine in gradbeništva. Predsednika sta se zavzela tudi za pospešitev procesa ustvarjanja dve milijardi dolarjev vrednega bilateralnega sklada za investicije v državah, ki se bi jima pridružile v boju proti nadvladi ZDA.

Za usklajeno delovanje znotraj OPEC

Chavez in Ahmadinedžad sta se zavzela tudi za usklajeno sodelovanje znotraj Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC). Predsednika sta namreč ponovno ocenila, da je naftni trg prezasičen z nafto, zaradi česar so se cene nafte od začetka letošnjega leta že znižale za 14 odstotkov.

11-članski naftni kartel se je decembra na srečanju v Nigeriji sporazumel, da s 1. februarjem letošnjega leta zniža dnevno proizvodnjo za 500.000 sodov (159 litrov) nafte. Zaradi izredno nizkih cen nafte v zadnjih dneh pa so se pojavile zahteve po novem izrednem sestanku in dodatnem znižanju proizvodnje.

Ahmadinedžad že v Nikaragvi

Po obisku v Venezueli je Ahmadinedžad danes že prispel v Nikaragvo. Tam se bo danes v Managui sestal s tamkajšnjim predsednikom Danielom Ortego zapriseženim levičarjem in nasprotnikom ZDA, ki je Nikaragvo s svojimi revolucionarnimi sandanisti vodil že v 80-ih letih prejšnjega stoletja.

Ortega, ki je kot predsednik zaprisegel minulo sredo, je državljanom obljubil obširne programe za boj proti revščini, zato politični analitiki menijo, da mu bo Ahmadinedžad ponudil finančno pomoč za izpeljavo njegovih ambicioznih načrtov.