Venezuela izbira novega predsednika

Chávezu raziskave javnega mnenja napovedujejo zmaga, a tik pred volitvami je bilo enajst odstotkov volivcev še neodločenih.

Objavljeno
06. oktober 2012 19.43
Posodobljeno
07. oktober 2012 06.00
VENEZUELA-ELECTIONS-CAMPAIGN-CHAVEZ-CAPRILES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Caracas − V Venezueli se bosta danes na predsedniških volitvah pomerila dolgoletni predsednik Hugo Chávez, ki se bo potegoval že za četrti mandat, in njegov izzivalec Henrique Capriles.

Chávezu se po pisanju Slovenske tiskovne agencije znova obeta zmaga. Na zadnjih volitvah leta 2006 je zmagal s 63-odstotno podporo, tokrat pa mu raziskave javnega mnenja napovedujejo dobrih 49 odstotkov glasov. Tik pred volitvami je bilo enajst odstotkov volivcev sicer še neodločenih.

Chávez uspešno nad revščino, neuspešno nad kriminal

Chávez želi v naslednjem mandatu doseči, da bo njegova socialistična reforma postala trajna. Zahvaljujoč naftnemu bogastvu − Venezuela je država z največ znanimi zalogami nafte na svetu − mu je uspelo revščino v državi krepko zmanjšati, kar pa ne velja za stopnjo kriminala. V Venezueli so lani namreč zabeležili 50 umorov na 100.000 prebivalcev, s čimer se država uvršča med najbolj nasilne na svetu. Poleg tega devet desetin umorov ostane nepojasnjenih in nekaznovanih.

Tudi volilno kampanjo je zaznamovalo nasilje, dodaja STA. Teden dni pred volitvami so bili tako ubiti trije opozicijski politiki. Koalicija opozicijskih strank Demokratska unija je zahtevala preiskavo napada, saj naj bi neznanci streljali iz vozila državnega naftnega podjetja.

Naslednji problem, ki ga Chavezu ni uspelo odpraviti, je pomanjkanje stanovanj. Pred dvema letoma je napovedal, da bodo zgradili tri milijone subvencioniranih stanovanj, a načrta še ni uresničil. Capriles je zato v kampanji opozarjal, da Chavez prihodke od nafte izkorišča za projekte v drugih državah, medtem ko v domovini številni nimajo ustrezne strehe nad glavo.

Opozicijski kandidat si je sicer prizadeval prikazati nov obraz opozicije, ki jo v Venezueli številni še vedno povezujejo s starim strankarskim sistemom iz časa do Chavezovega prihoda na oblast leta 1999.

Odtlej se je venezuelski bruto domači proizvod z 91 milijard dolarjev zvišal na 328 milijard, stopnja revščine je po podatkih ZN z dobrih 49 odstotkov padla na nekaj manj kot 28 odstotkov, zmanjšali sta se stopnji nepismenosti in brezposelnosti, življenjska doba se je podaljšala.

Chavez, ki trdi, da bo kapitalizem uničil človeško vrsto, je nacionaliziral vrsto podjetij in bank s ciljem v državi vzpostaviti socializem 21. stoletja. A kljub državnemu nadzoru cen nekaterih osnovnih živil inflacija na letni ravni presega 27 odstotkov, država pa se občasno sooča tudi s pomanjkanjem živil, še piše STA.