Venezuela kupuje rusko orožje

Hugo Chavez je sporočil, da je Rusija pristala na več kot dve milijardi ameriških dolarjev posojila Venezueli. Denar bo namenjen za nakup skoraj 100 tankov in sistema protiletalskih raket ruske izdelave.

Objavljeno
14. september 2009 10.46
An.B.
An.B.
Caracas - Venezuelski predsednik Hugo Chavez je v svojem rednem televizijskem nagovoru sporočil, da je Rusija pristala na več kot dve milijardi ameriških dolarjev posojila tej južnoameriški republiki. Denar bo namenjen za nakup skoraj 100 tankov in sistema protiletalskih raket ruske izdelave. Kot zagotavlja Chavez, bo orožje namenjeno krepitvi venezuelskih obrambnih zmogljivosti.

 

Orožarski posel je sklenjen v času, ko raste napetost med Venezuelo in sosednjo Kolumbijo, saj Kolumbija napoveduje večje pristojnosti ameriških sil v nekaterih svojih vojaških bazah.

 

Socialistični voditelj Chavez je v svoji tedenski televizijski oddaji "Alo Presidente" nakup argumentiral takole: "Sedaj, ko imamo te rakete, nas bodo težje napadli. A če se to vendarle zgodi, naj sovražniki vedo, da bomo imeli sisteme še pravočasno nameščene." Glavna skrb venezuelskega predsednika je po njegovih besedah obramba ogromnih zalog nafte in zemeljskega plina. "Imamo največje naftne rezerve na svetu in imperij je nanje vrgel pogled," še dodaja Chavez

 

Venezuela je sicer v zadnjih letih z Rusijo podpisala za okoli štiri milijarde dolarjev orožarskih poslov, državi pa sta lanskega novembra na Karibih, v bližini ameriških teritorialnih voda, izvedli tudi skupne vojaške vaje.