Venezuela: teden dni pred volitvami ubili opozicijska politika

V strelskem napadu sta umrla član opozicijske stranke Najprej pravičnost Geison Valero in neodvisni politik Omar Fernandez.

Objavljeno
30. september 2012 13.41
VENEZUELA-ELECTION/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Caracas - V Venezueli sta bila pred predvolilnim zborovanjem teden dni pred predsedniškimi volitvami ubita opozicijska politika. V strelskem napadu v zvezni državi Barinas sta umrla član opozicijske stranke Najprej pravičnost Geison Valero in neodvisni politik Omar Fernandez, ki podpirata predsedniškega kandidata opozicije Henriqueja Caprilesa.

Iz stranke Najprej pravičnost so sporočili, da so po navedbah prič na politika streljali napadalci iz vozila, ki je pripadalo državnemu naftnemu podjetju PDVSA. A tega venezuelske oblasti še niso uradno potrdile, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Pri stranki so načrtovali zborovanje v zvezni državi Barinas, a so privženci vlade blokirali cesto, Valero in Capriles pa sta bila nato ustreljena, ko sta izstopila iz avtomobila. V napadu sta bili ranjeni še dve osebi, šest ljudi pa so aretirali. Koalicija opozicijskih strank Demokratska unija je zahtevala takojšnjo preiskavo napada.

V Venezueli se zaključuje predvolilna kampanja za predsedniške volitve, ki jih bodo izvedli prihodnjo nedeljo. Kampanjo je po poročanju STA zaznamovalo nasilje na obeh političnih straneh. Podporniki sedanjega predsednika Huga Chaveza in protikandidata Caprilesa so v začetku meseca eni v druge metali kamenje, ko je Capriles poskušal izvesti pohod skozi mesto Puerto Cabello. Caprilesovo kandidaturo je sicer podprlo več kot 30 opozicijskih strank.

Chavezu za predsednika ponovno kandidira, čeprav so mu lani odkrili raka. Venezuelski predsednik je v soboto zatrdil, da je bolezen premagal in da je dovolj močan, da bi lahko vladal še nadaljnjih šest let, če zmaga na volitvah. Po poročanju STA je dejal, da je pripravljen predsedovati vsaj do leta 2019.

58-letnemu favoritu na volitvah so zdravniki lani odkrili raka, a podrobnosti o naravi bolezni in zdravstvenem stanju Chaveza niso bile nikoli razkrite. Venezuelske oblasti so samo sporočile, da je predsednik na Kubi prestal dve operaciji. Takrat so mu odstranili rakave tumorje na medenici. Po operacijah je sledila kemoterapija, zdravstveno stanje pa naj bi se po tednih okrevanja po Chavezovih besedah izboljševalo, zato je junija vložil predsedniško kandidaturo.