Verniki se pripravljajo na romanje v Meko

Približno dva milijona muslimanskih romarjev z vsega sveta bo v četrtek začelo vsakoletno tradicionalno romanje, hadž, v sveto islamsko mesto Meka.

Objavljeno
27. december 2006 14.03
Meka - Kaka dva milijona muslimanskih romarjev z vsega sveta bo v četrtek začelo vsakoletno tradicionalno romanje, hadž, v sveto islamsko mesto Meka. Tudi letos ga bodo spremljali poostreni varnostni ukrepi, saj v množici pogosto prihaja do panike, ki skoraj vsako leto zahteva številna življenja. V Savdsko Arabijo je po podatkih oblasti že prispelo več kot 1,5 milijona romarjev.

Nevarna gneča

Januarja letos je bilo med hadžem v hudi gneči do smrti poteptanih 364 ljudi, lani pa 251. Obe tragediji sta se zgodili med obredom kamenjanja hudiča pri vstopu na most, od koder verniki mečejo kamenje na tri stebre, ki poosebljajo hudiča in moč zla. Po lanski tragediji so most odstranili, tako da upajo, da bodo letos preprečili nove žrtve.

Med romarji je sicer tudi veliko starejših ljudi, ki leta varčujejo, da bi se lahko odpravili na romanje, tako da med hadžem veliko vernikov umre tudi naravne smrti. V Savdski Arabiji sta tako še pred začetkom letošnjega hadža umrla že 202 romarja, večinoma za posledicami srčne kapi. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bo za potrebe romarjev na voljo 9600 zdravstvenih delavcev v 21 poljskih bolnišnicah.

Hadž se bo začel v četrtek

Hadž se bo začel v četrtek, ko se bodo romarji zbrali v dolini Mine blizu Meke. V petek ob zori se bodo odpravili k vznožju gore Arafat, kjer je imel po islamskem verovanju prerok Mohamed svojo zadnjo pridigo, in tam preživeli dan ob molitvi, s katero prosijo za milost in odpuščanje. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom zagovarjati pred Alahom za svoja dejanja.

V soboto se bodo vrnili v Mino, kjer bo potekalo simbolično kamenjanje hudiča, ki zaznamuje začetek muslimanskega praznika žrtvovanja eid al adha (kurban bajram), ko muslimani v spomin na preroka Abrahama zakoljejo ovco ali kako drugo žival. Po islamskem verovanju naj bi se hudič v Mini pojavil trikrat, najprej pred Abrahamom, nato pred njegovo ženo Hagar in nato še pred njunim sinom Ismailom. Da bi mu pokazali prezir, so vanj vsakič vrgli sedem kamnov, gesto, ki jo zdaj ponavljajo muslimani med obredom kamenjanja. Pri tem vzklikajo "bismilah" (v imenu Boga) in "Alahu akbar" (Bog je velik).

Romanje v Meko je eden od petih stebrov muslimanske vere. Islamska sveta knjiga Koran predpisuje, da mora vsak musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.
Od leta 1987 je med hadžem umrlo že več kot 20.000 romarjev. Najhuje pa je bilo julija 1990, ko je bilo do smrti poteptanih preko 1400 romarjev.