Verski voditelj za jedrsko tehnologijo

Ajatola Ali Hamenej je poudaril, da se Iran ne bo odpovedal pravici do uporabe jedrske tehnologije, potem ko je VS Združenih narodov konec decembra soglasno sprejel resolucijo o sankcijah proti Iranu.

Objavljeno
08. januar 2007 16.01
V nagovoru množice je ajatola posvaril ZDa pred energetsko krizo
Teheran - Iranski verski voditelj, ajatola Ali Hamenej je danes poudaril, da se Iran ne bo odpovedal pravici do uporabe jedrske tehnologije, potem ko je Varnostni svet Združenih narodov konec decembra soglasno sprejel resolucijo o sankcijah proti Iranu. Hamenej je v nagovoru za državno televizijo še opozoril pred zavezništvom ZDA, Velike Britanije in arabskih držav, ki po njegovih besedah grozijo Iranu.

"Če Američani, Britanci in ena ali več arabskih držav skupaj razpravljajo o dovoljenju za razvoj iranske jedrske energije ali pritrjujejo Izraelu, ki ga hočejo osvoboditi teh skrbi, je to politična napaka islamskih držav," je poudaril Hamenej in dodal, da bi se morali predstavniki vseh islamskih narodov v regiji zavedati, da jih Iran podpira. Predstavnike arabskih držav je še pozval, naj ne nasedajo ameriškim in izraelskim pastem.

Resolucija proti Iranu zaradi iranskega jedrskega programa, ki so jo pripravile Velika Britanija, Francija in Nemčija, sicer vsem državam nalaga, da preprečijo dobavo ali prodajo vseh surovin, opreme ali tehnologije, ki bi lahko prispevale k iranskemu jedrskemu in raketnemu programu, nalaga pa tudi zamrznitev premoženja podjetjem in posameznikom, povezanih s tema dvema programoma, ki so v prilogi tudi našteti.

Od Irana tudi zahteva, da nemudoma ustavi vse dejavnosti, povezane z bogatenjem in predelavo urana, ter vse projekte, povezane s pridobivanjem težke vode, v nasprotnem primeru pa mu grozi z nadaljnjimi nevojaškimi sankcijami v okviru 41. člena Ustanovne listine ZN. Iran medtem vztraja, da bogati uran za miroljubne namene.