Obupani glasovi iz džungle

Kolumbijska televizija je na začetku tedna predvajala videoposnetke desetih pripadnikov vojske in policije, ki so že desetletje in več v ujetništvu uporniške skupine Revolucionarne oborožene sile Kolumbije.

Objavljeno
12. september 2009 13.31
Andrej Miholič
Andrej Miholič
Kolumbijska televizija je na začetku tedna predvajala videoposnetke desetih pripadnikov vojske in policije, ki so že desetletje in več v ujetništvu uporniške skupine Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (FARC). Objava že druge serije tovrstnih posnetkov v tednu dni je znova obudila razprave o usodi talcev, ki jih gverilci iz vrst najstarejše še delujoče latinskoameriške levičarske uporniške organizacije zadržujejo v kolumbijski džungli, nepopustljiva stališča upornikov na eni strani in vlade konservativnega predsednika Álvara Uribeja na drugi pa njihovim svojcem ne zbujajo pretiranega upanja, da jih bodo kmalu spet videli.

Šesterica pripadnikov kolumbijske policije in štirje vojaki, ki so jih gverilci zajeli v letih 1998 in 1999, so na videoposnetkih priklenjeni z verigami okoli vratu, v ozadju pa je razobešeno platno v maskirnih barvah, s katero so njihovi ječarji zakrili lokacijo, na kateri so bili posneti. Vidno izmučeni možje na posnetkih nagovarjajo svojce in se zahvaljujejo novinarjem in aktivistom, ki jim občasno pošiljajo sporočila po radijskih valovih, da bi jim vsaj malo olajšali trpljenje v ujetništvu. »Upam, da bom odšel od tu, da ... vas bom lahko bolje spoznal. Upam, da se kmalu vidimo,« je domačim na primer sporočil policist Carlos Duarte, ki so ga pripadniki Farca pred desetimi leti zajeli v departmaju Meta v osrednji Kolumbiji.

 

Oblasti so sporočile, da so videoposnetke zasegle kurirju iz gverilskih vrst, ki so ga konec prejšnjega tedna aretirali pripadniki varnostnih sil. Po besedah prvega moža kolumbijske vojske generala Freddyja Padilla de Leóna so bili prestreženi posnetki namenjeni v poveljstvo Farca, kjer naj bi jih pregledali in uredili pred posredovanjem javnim občilom. To je sicer že druga objavljena serija tovrstnih videoposnetkov, potem ko si je kolumbijska javnost teden dni prej lahko ogledala posnetke osmih ujetnikov. Tudi ti so del skupine 24 »prestižnih« talcev, ki jih pripadniki Farca zadržujejo v džungelskih ječah, z objavami njihovih čustvenih sporočil pa poskušajo okrepiti pritisk javnosti na Uribejevo vlado in jo tako prisiliti, da jih zamenja za približno 500 zaprtih soborcev.

 

Konservativni predsednik, ki je nepopustljivost do levičarskih gverilcev postavil za enega izmed temeljev svoje politike, pa za zdaj ne kaže pretiranega navdušenja nad pogajanji s Farcom o usodi zajetih pripadnikov varnostnih sil. Pred dvema mesecema je Uribe sicer nekoliko popustil upornikom in privolil v sodelovanje opozicijske senatorke Piedad Córdoba v prizadevanjih za izpustitev talcev, vendar je hkrati postavil ostre pogoje - po njegovih besedah bi moral Farc osvoboditi vseh 24 ujetnikov hkrati, kar so gverilci gladko zavrnili kot nemogoče -, s čimer je sprožil negodovanje svojcev talcev, češ da s tovrstnimi potezami zgolj dodatno ovira pogajanja o izpustitvi njihovih bližnjih.

 

V takšnih okoliščinah je malo verjetno, da bodo talci Farca izpuščeni iz džungelskih ječ še pred koncem Uribejevega predsedovanja. Sedanji mandat se mu sicer izteče prihodnje leto, toda glede na prizadevanja predsednikovih političnih zaveznikov, da bi mu z ustavnimi spremembami na majskih volitvah omogočili osvojitev še tretjega zaporednega mandata, se kaj lahko zgodi, da bodo v ujetništvu preživeli še vrsto let. Tudi zato, ker Uribe po zadnjih javnomnenjskih raziskavah sedem let po prihodu na predsedniški položaj še vedno uživa podporo približno dveh tretjin državljanov, spričo tolikšne priljubljenosti pa bržkone še lep čas ne bo pripravljen sklepati kompromisov z gverilci.

 

Iz sobotne tiskane izdaje Dela

 

VIDEO o revolucionarni oboroženi sili Kolumbije FARC (video je v angleškem jeziku)