»Usmrtitev je potekala po načrtih«

Mešanica zdravil, ki so jo vbrizgali Allenu je potrebovala pet minut, da je končala življenje tega 48-letnega vojnega veterana, vendar svojci žrtev vseeno niso zadovoljni, saj so pred njegovo smrtjo želeli slišati vsaj kakšno razlago ali opravičilo.

Objavljeno
11. november 2009 08.44
Ba.P.
Ba.P.
Washington -  Sinoči po lokalnem času je bil v zaporu v ameriški zvezni državi Virginija z injekcijo usmrčen "ostrostrelec iz Washingtona", ki je leta 2002 ubil 10 nič hudega slutečih naključnih obiskovalcev bensinskih črpalk in nakupovalnih centrov v Washingtonu in okolici.

Larry Taylor, predstavnik zapora v Virginiji, kjer je bil Muhammad zaprt in usmrčen, je povedal, da "zapletov ni bilo. Gospoda Muhammada smo, kot to velevajo pravila, vprašali, če želi pred usmrtitvijo kaj povedati, a se ni odzval. Sam postopek je potekal kot običajno." John si je za zadnji obrok izbral piščanca z omako in jagodno torto, nekaj ur pred usmrtitvijo se je pogovoril s svojim sinom in odvetnikom, duhovnika, storitve katerega so mu bile prav tako na voljo, pa ni želel.

Pristojni so vse do zadnjega čakali na kliv guvernerja Virgnije Tima Kainea, če bi si morda premislil in zapornika vseeno pomilostil, a se to ni zgodilo. Ostrostrelec je bil usmrčen zaradi umora Deana Harolda Meyersa, ki ga je ustrelil, ko je ta z bencinom polnil avto na črpalki v Virginiji. Med pričami pri usmrtitvi je bil tudi Muhammadov brat Bob, ki je povedal: "Mislim, da v tej situaciji ni zmagovalcev. Ne glede na vse, ne moremo biti veseli, da mojega brata ni več."

Usmrtitvi je prisostvoval tudi sodnik, ki je Muhammadu prisodil smrtno kazen Paul Erbert, ki je ob koncu povedal, da je Muhammad "umrl zelo mirno; bolj kot večina njegovih žrtev. Ko je izdihnil, sem občutil olajšanje."

Kako je potekala usmrtitev (video je v angleškem jeziku)