Usodna je bila verjetno navidez nepomembna podrobnost

Romana Rupar, načelnica oddelka za psihološko dejavnost iz Poveljstva sil SV, nam je povedala, da je razlogov za strelski pohod v Fort Hoodu lahko neskočno veliko. "Mislim, da je bilo to dejanje načrtovano," je dejala.

Objavljeno
06. november 2009 02.19
Boštjan Videmšek/Mo.Z./Ni.J.
Boštjan Videmšek/Mo.Z./Ni.J.
Romana Rupar, načelnica oddelka za psihološko dejavnost iz Poveljstva sil Slovenske vojske, nam je povedala, da je razlogov za takšen dogodek lahko neskočno veliko, a da je v tragedijah tako velikih razsežnosti ponavadi usodna navidez nepomembna podrobnost. »Mislim, da je bilo to dejanje načrtovano, ni šlo za afekt. Odločili so osebni razlogi in motivi. Sistem je očitno odpovedal - znotraj oporišča bi morali odgovorni pri vojaškem psihiatru opaziti določene vedenjske spremembe,« meni Ruparjeva, ki se je med drugim (tako imenovan »bojni trening«) šolala tudi v ameriškem vojaškem oporišču v Teksasu, a ne tistem, kjer je prišlo do pokola.

»Ker se je vojaški psihiater ukvarjal z vojaki, ki so se bojevali v Iraku in Afganistanu, se je morda 'nalezel' simptomov posttravmatske motnje in se poosebil z njihovimi izkušnjami, a to še ne bi smelo pripeljati do take tragedije. Tokrat je bila kovačeva kobila očitno bosa, prave razloge, zakaj je prišlo do streljanja, pa bo morda ameriškim vojaškim psihologom razkril kar strelec sam, saj slišim, da ni več v kritičnem stanju,« pravi Ruparjeva in dodaja, da je bil možen razlog za »trenutek zatemnitve« tudi napotitev v Afganistan. (Boštjan Videmšek)

Strelec v bolnici, pod strogim vojaškim nadzorom

39 letni vojaški psihiater major Nidal Malik Hasan je z dvema pištolama presenetil vojake, ki naj bi opravljali še zadnje preglede opreme pred odhodom na misijo v Irak. Na kraju dogodka so aretirali še dva osumljenca, ki so ju kasneje izpustili. Hasana naj bi 29. novembra prav tako poslali v Irak, to pa naj bi bil tudi razlog za njegov morilski pohod. Umrlo je 13 ljudi, 31 je ranjenih.

Kot je sporočil poveljnik teksaške baze, kjer je prišlo do streljanja, Gen Bob Cone strelec ni bil ubit, kot so poročali nekateri mediji, ampak je v bolnici pod strogim vojaškim nadzorom. Kot še poroča Guardian, je Hasan preživel, kljub štirim strelnim ranam. Še dva vojaka, ki sta bila po dogodku aretirana, sta že na prostosti.

 "Ni še povsem jasno, kaj je vojaškega psihiatra Hasana privedlo do streljanja," je dejal Cone. Nekateri domnevajo, da je bil nesrečen, ker je bil poslan v Irak in Afganistan. Po besedah Cona je eden izmed umrlih policist, ostali so vojaki.

V oporišču se je v tistem času odvijala slovesna podelitev diplom, zato je bilo v kongresnem centru veliko ljudi. Vojaška baza je bila zaprta kar sedem ur, saj so preiskovalci sumili, da so bili vpleteni tudi drugi strelci. Sprva so ameriški mediji poročali o dveh streljanjih, na dveh različnih lokacijah.


Major Hasan je v največje vojaško oporišče na svetu s 40.000 vojaki prišel julija letos, pred tem pa je kot psihiater delal v Washingtonu v bolnici Walter Reed Army Medical Center.

Ameriški predsednik Barack Obama je dejanje označil kot 'grozljiv izbruh nasilja' in svojcem žrtev izrekel sožalje. "Težko je že, ko umirajo pogumni možje in žene izven naših meja, grozljivo pa je, ko se to zgodi v ameriški bazi na naših tleh," je dejal Obama. Zatrdil je, da bodo našli odgovore na vsa vprašanja v zvezi z "grozljivim" dogodkom.