Virus ušel izpod kontrole

Mednarodna družba za aids (IAS) je Rusijo pozvala, naj ta naredi več za preprečitev širjenja virusa HIV med uživalci drog. V Rusiji je namreč takih več kot milijon, številka pa je v zadnjem desetletju skokovito narasla.

Objavljeno
28. oktober 2009 15.10
Razvoj cepiva
Mo.Z.
Mo.Z.
Ženeva - Mednarodna družba za aids (International aids society) je Rusijo pozvala, naj ta naredi več za preprečevanje širjenje virusa HIV med uživalci drog. Predsednik družbe Robin Gorna je ob tem dejal, da je v Rusiji, ki ima sicer 142 milijonov prebivalcev, več kot milijon okuženih z virusom HIV. V zadnjem desetletju je ta številka skokovito narasla.

Večina zasvojencev okuženih z virusom je starih 30 let ali manj. Kot še poroča družba za aids, so se ti po večini okužili z izposojo igel. Po neuradnih podatkih se številka tistih, ki se drogirajo z iglo, V Rusiji giblje okrog dva milijona, kar je tudi posledice večanja količin heroina, ki v Rusijo prihaja iz Afganistana.

Bliža se sicer konferenca na to temo v Moskvi, kjer bodo mednarodni strokovnjaki Rusijo poskušali prepričati, naj ta spremeni zakone, ki onemogočajo znižanje širjenja virusa.