Vlada naredila korak k Lizbonski pogodbi

Češka vlada je na seji o Lizbonski pogodbi ocenila, da je nova, reformna pogodba EU v skladu s češko ustavo. Ministrski kabinet se s Klausom že pogovarja o izvzetjih za Češko, ki jih je postavil kot pogoj za podpis pogodbe.

Objavljeno
15. oktober 2009 14.38
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Praga - Vlada v Pragi je danes ugotovila, da tisti, ki trdijo, da Lizbonska pogodba ni v skladu s češko ustavo, niso uporabili "relevantnih argumentov" in so želeli prepričati ustavno sodišče s političnimi stališči. Jan Fischer je pojasnil, da češko ustavno sodišče ni pristojno za preverjanje zagotovil, ki jih je unija dala Irski.

 

Mnenje vlade je pomembno za ustavne sodnike, ki naj bi o pritožbi, ki jo je septembra vložilo 17 senatorjev, odločali 27. oktobra, le dva dni pred vrhom EU v Bruslju. Sodišče jo bo obravnavalo po hitrem postopku, kar pomeni, da je še vedno mogoče, da bo Češka pogodbo ratificirala še letos. Sodišče je podobno zahtevo o presoji skladnosti nekega drugega dela Lizbonske pogodbe s češko ustavo lani že zavrnilo.

 

Fischer je še povedal, da se vlada s predsednikom Vaclavom Klausom pogovarja o izvzetjih za Češko. "Oblikovali smo skupino, ki jo sestavljajo tako predstavniki vlade kot urada predsednika. Pogovori potekajo," je pojasnil češki premier.

 

Po njegovih besedah se morajo Čehi "najprej odločiti, kaj hočejo", nato pa zahtevo o izvzetju posredovati ostalim 26 članicam EU. "To je zgodba 27 igralcev, ki morajo doseči dogovor na vrhu unije 29. in 30. oktobra," je dejal Fischer. Pojasnil je, da bi se Evropski svet lahko dogovoril za deklaracijo, ki bi jo lahko vključili v protokol k pristopni pogodbi Hrvaške.

 

Češki premier je ob tem poudaril, da bi bila vsaka rešitev, ki bi ponovno odprla ratifikacijski proces v vseh članicah sedemindvajseterice "iluzorna in nemogoča".

 

Klaus naj bi zahteval izvzetje iz Listine temeljnih pravic, da bi preprečil morebitne ponovne zahteve po vrnitvi nepremičnin Nemcem, ki so jih po drugi svetovni vojni izgnali iz tedanje Češkoslovaške. Ti naj bi imeli namreč v skladu z listino pravico izterjati nepremičnine pred Sodiščem Evropskih skupnosti v Luksemburgu.

 

EU po potrditvi Lizbonske pogodbe na Irskem in minulo soboto tudi na Poljskem zmanjkuje potrpljenja, saj zaradi Češke, ki kot edina še ni ratificirala pogodbe, ne more sprožiti posvetovanj o ključnih novih visokih položajih v EU niti oblikovati nove Evropske komisije, ki se ji mandat izteče konec oktobra.