Vlaka s pogodbo se ne da ustaviti

Praga - Češki predsednik Vaclav Klaus je zadnji evropski voditelj, ki še mora podpisati Lizbonsko pogodbo. Zdaj le nakazal, da bo to storil, čeprav pogodbe še vedno ne vidi kot dobre za svobodo v Evropi.

Objavljeno
17. oktober 2009 16.16
Vaclav Klaus
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Praga - Češki predsednik Vaclav Klaus je kot zadnji evropski voditelj, ki še mora podpisati Lizbonsko pogodbo, v današnji izdaji dnevnika Lidove noviny nakazal, da bo dokument le podpisal. "Vlak, ki nosi pogodbo, se premika tako hitro in je že tako daleč, da se ga ne da ustaviti ali vrniti, ne glede na to, kako bi si nekateri od nas tega želeli," je dejal.

Evroskeptični predsednik, ki je evropske partnerje vznejevoljil, ko je ratifikacijski proces nedavno dodatno zavlekel s pogojevanjem svojega podpisa z izvzetjem Češke iz Listine temeljnih pravic, je v pogovoru za češki dnevnik še dodal, da pogodbe še vedno ne vidi kot dobre za "svobodo v Evropi". A "potencialna uveljavitev (pogodbe) ne bo konec zgodovine", je še menil Klaus in dodal, da se bo spor glede svobode in demokracije v Evropi nedvomno nadaljeval.

 

Njegova vedno nova zavlačevanja so sicer že sprožila skrbi, da bi Klaus utegnil čakati na parlamentarne volitve v Veliki Britaniji prihodnje leto, po katerih bi konservativci kot najverjetnejši zmagovalci lahko razpisali referendum, ki bi lahko pokopal Lizbonsko pogodbo.

 

A kot je za češki časnik dejal Klaus, so ti strahovi neutemeljeni, saj ne more čakati na britanske volitve, "razen če bi jih imeli v naslednjih dneh ali tednih".

 

V vsakem primeru pa Klaus ne more podpisati pogodbe, dokler češko ustavno sodišče ne presodi o skladnosti dela Lizbonske pogodbe s češko ustavo. Razsodbo naj bi sodišče sicer podalo 27. oktobra. Sodišče je podobno zahtevo o presoji skladnosti nekega drugega dela Lizbonske pogodbe s češko ustavo lani že zavrnilo.