Vložili obtožnice v primeru Pukanić

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu je vložil obtožnico v primeru umorov Iva Pukanića ter Nika Franjića. Sojenje tako čaka brata Matanić, Amirja Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića in Slobodana Đurovića.

Objavljeno
26. oktober 2009 17.44
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Zagreb - Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je danes na županijskem sodišču v Zagrebu vložil obtožnico proti več osebam zaradi umora urednika in solastnika Nacionala Iva Pukanića ter njegovega sodelavca Nika Franjića. Prav tako danes je bil v Beogradu zaradi umora dvojice obtožen tudi Sreten Jocić.

Kot so sporočili s hrvaškega državnega tožilstva, je bila obtožnica danes vložena proti Željku Milovanoviću, bratrancema Robertu in Luki Mataniću, Amirju Mafalaniju, Bojanu Guduriću ter Slobodanu Đuroviću. Obtožnica šesterico v prvi vrsti bremeni umorov, poleg tega pa še težkega kaznivega dejanja ogrožanja javne varnosti ter kaznivega dejanja združevanja z namenom zagrešiti kazniva dejanja.

Kot piše v obtožnici, so obdolženi kot pripadniki zločinske organizacije Pukanića in Franjića ubili iz koristoljubja. Z eksplozijo so poleg tega ogrozili življenja drugih ljudi in povzročili veliko gmotno škodo. Pukanić je bil po trditvah Uskoka sicer ubit zato, da ne bi medijem na Hrvaškem in v sosednjih državah razkril novinarskih odkritij o različnih zločinskih skupinah v regiji. Iz podobnega razloga naj bi bila dogovorjena še dva umora na območju Zagreba.

Obtožnico je Uskok vložil po tem, ko je zagrebško sodišče pred dvema tednoma sporočilo, da je končalo enoletno preiskavo v primeru umorov Pukanića in Franjića ter da bo izsledke preiskave posredovalo Uskoku, ki mora sprejeti končno odločitev, ali vložiti obtožnico proti osumljenim ali ne. Skrajni rok, do katerega bi lahko šesterico zadržali v priporu, ne da bi proti njim vložili obtožnice, bi se sicer iztekel čez tri dni, Uskok pa je danes za vse predlagal podaljšanje pripora.