Vložili zadnjo različico obtožnice proti Karadžiću

Tožilstvo na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je vložilo zadnjo, skrajšano obtožnico proti Radovanu Karadžiću, ki mu bodo začeli soditi čez teden dni.

Objavljeno
19. oktober 2009 23.17
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Haag - Dokument, dolg 40 strani, vsebuje 11 obtožb o genocidu, vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti. Glede na obtožnico je bil Karadžić eden izmed avtorjev načrta o "trajni odstranitvi" bosanskih Muslimanov in Hrvatov z ozemlja BiH, ki so si ga Srbi lastili za svojega.

Radovana Karadžića obtožnica v dveh točkah bremeni genocida, vključno s pokolom 8000 Muslimanov v Srebrenici julija 1995. Vključuje tudi navedbe o pregonih, uničevanjih, umorih, posilstvih in deportacijah, zagrešenih v 19 občinah v BiH, in med 44-mesečnim obleganjem Sarajeva, pri čemer je bilo ubitih okoli 10.000 ljudi.

Obtožnica vključuje tudi obtožbo o vojnih zločinih zaradi zajetja okoli 200 pripadnikov mirovnih sil ZN, katerega cilj je bil preprečiti Natove zračne napade na vojaške cilje bosanskih Srbov.

Prvotna obtožnica je vključevala zločine v 41 občinah v BiH, nato pa so jo večkrat skrajšali, danes pa navaja le zločine v 19 občinah. Skrčenje obtožnice so od tožilstva zahtevali sodniki haaškega sodišča, saj želijo pospešiti proces.

Sojenje 64-letnemu Karadžiću, ki je bil aretiran julija lani v Beogradu po 13 letih na begu, se bo začelo 26. oktobra, čeprav je obtoženi večkrat zahteval več časa za pripravo obrambe. Po pričakovanjih se bo sojenje sklenilo leta 2012. Tožilstvo ima na voljo 300 ur. Karadžić, ki zanika vse očitane mu zločine, se bo zagovarjal sam. Grozi mu dosmrtna ječa.