Vodenje laburistov prevzema Keir Starmer

Naslednik Jeremyja Corbyna napoveduje spremembe in obljublja konstruktivno sodelovanje z vlado Borisa Johnsona.

Objavljeno
04. april 2020 13.33
Posodobljeno
04. april 2020 13.34
Keir Starmer je bil v britanski parlament prvič izvoljen pred petimi leti. Foto: REUTERS/Simon Dawson
Britanski laburisti so štiri mesece po tem, ko so zabeležili enega največjih volilnih porazov v zadnjih desetletjih, izvolili novega voditelja. Vodenje stranke je od Jeremyja Corbyna danes prevzel Keir Starmer, dosedanji minister v senci za izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Starmer je v tekmi za položaj vodje britanske opozicije prepričljivo premagal tekmici, poslanki Rebecco Long-Bailey in Liso Nandy. V prvem in edinem krogu glasovanja je njegovo kandidaturo podprlo 56 odstotkov članov laburistične stranke.



Novi vodja opozicije je video nagovoru napovedal, da laburisti pod njegovim vodstvom ne bodo delovali kot »opozicija za voljo opozicije«, ampak bodo konstruktivno sodelovali s konservativno vlado Borisa Johnsona pri spopadanju z izzivom, ki ga predstavlja pandemija novega koronavirusa. Stranko namerava popeljati v novo obdobje, »zato da bo pripravljena znova prevzeti oblast, ko bo prišel čas za to«.

Starmer, pravnik in nekdanji vodja službe za izvajanje kazenskega pregona, je bil v britanski parlament prvič izvoljen pred petimi leti.

image
Jeremy Corbyn se s položaja umika po porazu na decembrskih splošnih volitvah. Foto: Ben Stansall/Afp