Voditelji držav Apeca za večjo trgovinsko liberalizacijo

V ločeni izjavi so voditelji Apeca posvarili, da bo globalna gospodarska rast počasnejša, kot bi si želeli.

Objavljeno
08. oktober 2013 14.15
INDONESIA-APEC-SUMMIT
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA

Bali - Voditelji držav članic Organizacije za azijsko-tihomorsko gospodarsko sodelovanje (Apec) so se danes strinjali, da je potrebno pospešiti liberalizacijo trgovanja in vlaganj, da bi tako dosegli načrtovano gospodarsko rast.

Indonezijski predsednik Susilo Bambang Yudhoyono je ob koncu vrha na Baliju dejal, da so se voditelji strinjali, da bodo »podvojili svoja prizadevanja« za svobodno in odprto trgovino do leta 2020, piše Slovenska tiskovna agencija.

Gre za tako imenovane cilje iz Bogorja, sprejete leta 1994, katerih cilj je bolj odprta trgovina ter investicije za razvite in manj razvite članice Apeca posebej.

Yudhoyono je dodal tudi, da so voditelji ponovili svoje zaveze, da bi dosegli trdno, uravnoteženo in obsežno globalno gospodarsko rast in okrepili povezanost prek boljše komunikacije in transporta.

»Povezanost lahko zmanjša proizvodne stroške in stroške transporta ter okrepi regionalne dobavne verige ter izboljša gospodarsko ozračje v regiji. To pa prinese tudi več delovnih mest in zagotovi njihovo varnost,« je še dejal Yudhoyono.

Hkrati so se voditelji zavezali, da bodo podpirali zeleno gospodarstvo v boju proti revščini. Zavzeli so se tudi, da bi posebej subvencionirali kmetijske izdelke, kot je npr. palmovo olje, ki ga pridelujejo manjši kmetje brez obremenitve okolja.

V ločeni izjavi so voditelji Apeca tudi posvarili, da bo globalna gospodarska rast počasnejša in manj uravnotežena, kot bi si želeli. Zavezali so se skupnemu delu za močnejše gospodarsko okrevanje prek zagotavljanja vzdržnosti javnih financ, podpiranja domačih virov rasti in krepitve domačega varčevanja.

Srečale so se tudi članice transpacifiškega partnerstva

Svojo udeležbo na vrhu Apeca je sicer napovedoval tudi ameriški predsednik Barack Obama, a je moral pot zaradi političnih težav doma odpovedati. Namesto njega je ZDA na Baliju zastopal državni sekretar John Kerry.

Kerry je sicer po vrhu Apeca sklical še predstavnike 12 držav (poleg ZDA še Avstralije, Nove Zelandije, Japonske, Singapurja, Malezije, Bruneja, Vietnama, Čila, Kanade, Mehike in Peruja), ki so na posebnem srečanju transpacifiškega partnerstva (TPP) razpravljali o novem prostotrgovinskem sporazumu za 12 ali več držav iz regije, dodaja STA.

Obama si je zadal nalogo sporazum skleniti do konca letošnjega leta, kar pa se ne zdi zelo verjetno. V izjavi po srečanju so ZDA sporočile, da si bodo partnerice še naprej prizadevale skleniti dogovor v manj kot treh mesecih, potem ko so na številnih področjih dosegle pomemben napredek.

V partnerstvu sicer ne sodeluje Kitajska, ki jo skrbi, da bi lahko dogovor šel na roko predvsem bogatim državam in najmočnejšim podjetjem. »Kitajska je zavezana k izgradnji transpacifiškega regionalnega okvira sodelovanja, ki bo koristil vsem stranem,« je na vrhu Apeca izpostavil kitajski predsednik Xi Jinping.

Prav tako v TTP ne sodeluje Indonezija, ki jo je kot gostiteljico tudi razjezilo dejstvo, da se pogovori odvijajo ob robu Apeca. Zato je tudi zahtevala, da se srečanje prestavi v hotel zunaj uradnega prizorišča vrha Apec, piše STA.

Jutri še vrh Aseana in Vzhodnoazijskega foruma

V sredo se bo sicer v Bruneju začel še vrh Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) in Vzhodnoazijskega foruma. Združenje, ki ima 10 držav članic, si prizadeva za znižanje trgovinskih ovir s ciljem oblikovanja skupnega trga do leta 2015.