Vodja agencije za telekomunikacije tarča atentata

Blizu Glogovca zahodno od kosovske prestolnice so za zdaj neznani storilci streljali na avtomobil predsednika pokrajinske agencije za telekomunikacije Antona Berisho.

Objavljeno
28. februar 2007 20.51
Eksplodiral policijski avtomobil misije Unmik
Priština/Dunaj - Blizu Glogovca zahodno od kosovske prestolnice so za zdaj neznani storilci streljali na avtomobil predsednika pokrajinske agencije za telekomunikacije Antona Berisho. V avtomobilu sta bila poleg Berishe še dva člana njegove družine in voznik, vendar v napadu ni bil nihče poškodovan, je sporočila tamkajšnja policija.

Berishev avtomobil je zadelo več strelov

Tiskovni predstavnik kosovske policije Agron Boroci je povedal, da je Berishev avtomobil zadelo več strelov, neznanci pa so nanj streljali iz najmanj dveh vrst orožij, saj so policisti na kraju dogodka našli dva tulca različnih kalibrov.

Zaenkrat ni še nobenih informacij o motivih napada na Berisho, obenem pa spominja, da do incidenta prihaja le "nekaj dni po razglasitvi zmagovalca natečaja za drugega operaterja mobilne telefonije na Kosovu".

Napad na Berisho naj bi naščuvali

Berisha je v pogovoru za prištinsko tiskovno agencijo Kosova Live zatrdil, da je napad nanj "ščuvan s posameznimi histeričnimi članki", posebej pa je omenil prištinska časnika Lajmi in Kosova sot, ki sta, kot je poudaril "načenjala neobstoječe teme".

"Do izbire drugega operaterja mobilne telefonije na Kosovu, ki je morebitni motiv za napad, je prišlo v sodelovanju z misijo Združenih narodov (UNMIK) in kosovsko vlado ter v skladu z zakonsko proceduro," je zatrdil Berisha. Vodja KAT je še poudaril, da mu ni znano, ali uradni organi napad povezujejo s to zadevo, "vem pa, da je do njega prišlo zaradi histeričnih člankov v časnikih".

Beograjska in prištinska delegacija sta na Dunaju obravnavali peti dodatek k predlogu o prihodnjem statusu Kosova. Posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari je podrobneje opredelil varstvo verske in kulturne dediščine.

Priština proti srbskemu policijskemu varovanju samostanov in cerkva Srbije na Kosovu

Prištinski pogajalci so zavrnili predlog kolegov iz Beograda, naj srbske samostane in cerkve na Kosovu varujejo tudi policisti iz Srbije. Srbska delegacija se je pri tem sklicevala na veljavno resolucijo ZN o Kosovu 1244, ki to možnost predvideva. Njen član Leon Kojen je pojasnil, da Beograd varstva srbske cerkvene dediščine ne more prepustiti kosovski policiji. Pogajalec iz Prištine Ilber Hisa pa je glede spornega beograjskega predloga povedal, da gre za "provokacijo" ter da se Beograd tudi glede varovanih con zavzema za stališča "iz srednjega veka". Kot je še povedal, se na Dunaju pogovarjajo o prihodnjem obdobju, ko resolucija 1244 ne bo več veljala.

Strani naj bi bili vseeno blizu dogovora

Član beograjske delegacije Dušan Batakovič je v pogovoru za srbske medije prvotno zatrdil, da sta se strani sporazumeli glede nekaj pomembnih prvin, ki zadevajo ekonomsko plat varstva kulturne in verske dediščine. Poudaril je še, da je bilo glede splošnih načel petega dodatka k predlogu nekaj "manjših nesporazumov, vendar sta strani tudi glede njih blizu dogovora".

Toda Ilber Hisa je po sklenitvi današnjega srečanja odločno zatrdil, da so pogovori o varstvu kulturne in cerkvene dediščine prav tako kot že pogovori v minulih dneh končani brez dogovora. Tudi Hisa je povedal, da sta strani za trenutek navidez približali stališča, toda Beograd bi "želel obravnavati dediščino v širšem političnem kontekstu".

V četretek še o dodatkih glede varnosti na Kosovu


Delegaciji bosta jutri nadaljevali pogovore o dodatkih k načrtu o prihodnjem statusu Kosova, ki zadevajo varnost. Dodatkov k načrtu je sicer skupno 12 in so njegov sestavni del, Ahtisaari pa v njih podrobno razčlenjuje vse, kar naj bi zadevalo Kosovo z na novo opredeljenim statusom.

Sedanji krog pogovorov bo končan v petek, zadnjega pa Ahtisaari načrtuje za 10. marec, ko naj bi na Dunaju prišlo do vrhunskega srečanja in ko naj bi posebni odposlanec ZN tudi predstavil dokončno besedilo načrta o prihodnjem statusu Kosova.