Vodja Iaea v Pjongjangu

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (Iaea) Mohamed El Baradej bo danes prispel v Peking, od koder bo v torek odpotoval na predvidoma dvodnevni obisk v Severno Korejo.

Objavljeno
12. marec 2007 11.24
Mohamed El Baradej pred začetkom zasedanja
Peking - Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (Iaea) Mohamed El Baradej je danes prispel v Peking, od koder bo v torek odpotoval v Severno Korejo. Ob prihodu v kitajsko prestolnico je izrazil upanje, da mu bo uspelo vzpostaviti zaupanje s Pjongjangom in da ga bo prepričal, naj izpolni zahteve februarskega dogovora o severnokorejskem jedrskem programu.

El Baradej odhaja v Pjongjang na povabilo Severne Koreje, ki je 13. februarja na šeststranskih pogajanjih v Pekingu pristala na to, da zapre jedrski objekt Yongbyon in dovoli vrnitev inšpektorjev Iaea v državo. Severna Koreja bo v zameno dobila nafto, ZDA pa jo bodo črtale s seznama terorističnih držav. Pjongjang mora v skladu z dogovorom Yongbyon zapreti v 60 dneh in obenem dovoliti vrnitev inšpektorjev Iaea v državo. Na šeststranskih pogajanjih poleg Severne in Južne Koreje sodelujejo še ZDA, Kitajska, Japonska in Rusija.

Pozitiven korak v smeri denuklearizacije Korejskega polotoka

Generalni direktor Iaea je danes izjavil, da "gre za zelo kompleksen proces in potrebno je izgraditi globoko zaupanje". S tem je želel zmanjšati pričakovanji v zvezi z obiskom v Pjongjangu. "Upam, da se bomo s Severno Korejo uspeli dogovoriti, da se lahko naši inšpektorji vrnejo dovolj zgodaj za uresničitev dogovora s šeststranskih pogajanj". Povedal je še, da si bo med obiskom prizadeval za obnovitev polnopravnega članstva Severne Koreje v Iaea. Pjongjang je Iaea zapustil leta 1993.

El Baradej, ki se bo med obiskom sestal s kitajskimi in severnokorejskimi predstavniki, je ob prihodu v Peking še povedal, da so severnokorejske jedrske ambicije povezane tudi z varnostnimi, gospodarskimi in političnimi vprašanji, zato "morate imeti potrpljenje z nami in šestimi državami". Hkrati je dodal, da je zadovoljen, "dokler se pogovarjamo, dokler stalno napredujemo".

Generalni direktor Iaea je proti Pjongjangu odpotoval teden dni pred nadaljevanjem šeststranskih pogajanj v Pekingu, na katerih bodo razpravljali o izpolnjevanju dogovora. Do obiska El Baradeja prihaja tudi več kot štiri leta potem, ko so iz Severne Koreje izgnali inšpektorje Iaea.

Inšpektorji Iaea so morali zapustiti Severno Korejo decembra 2002, tik preden je januarja 2003 Pjongjang odstopil od Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT). Oktobra lani je nato Severna Koreja sporočila, da je uspešno izvedla jedrski poskus, po katerem se je pritisk mednarodne skupnosti na državo še okrepil, februarja letos pa je bil na šeststranskih pogajanjih nato le dosežen sporazum.