»Iran ponosen na svojo obrambo Sirije«

Vodja iranske revolucionarne garde je priznal, da so člani elitnih vladnih enot Kuds prisotni v Siriji in Libanonu.

Objavljeno
16. september 2012 13.33
Posodobljeno
16. september 2012 13.45
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Teheran - Poveljnik iranske revolucionarne garde, general Mohamad Ali Džafari je danes povedal, da so člani elitnih vladnih enot Kuds, ki so odgovorne za vse večje ozemeljske operacije, prisotni v Siriji in Libanonu, a le z namenom svetovanja. Zagrozil je tudi s povračilnimi udarci Irana v primeru napada na Teheran.

V Siriji in Libanonu je »prisotnih več članov enot Kuds«, ki pa tema državama zagotavljajo »svetovanje in izkušnje«, je po pisanju STA na eni redkih novinarskih konferenc povedal Džafari. »To ne pomeni, da smo tam vojaško prisotni,« je zatrdil.

Iranska revolucionarna garda je tokrat prvič javno potrdila prisotnost svojih pripadnikov v Siriji. Številne zahodne in tudi arabske države Iran sicer obtožujejo, da podpira in tudi vojaško pomaga režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada ter s tem še dodatno podpihuje krvav konflikt v Siriji.

Iran je po Džafarijevih besedah ponosen na svojo obrambo Sirije, ki je članica protiizraelskega odpora. Iran s Sirijo deli svoje izkušnje, »medtem ko druge države pri podpori terorističnih skupin niso sramežljive«, je še dejal.

Iran namreč upornike, ki se borijo proti Asadovemu režimu, podobno kot oblasti v Damasku, označuje kot teroriste. Trdi tudi, da Turčija, Saudska Arabija in Katar s skrivnim sodelovanjem z ZDA in Izraelom oborožujejo sirske upornike z namenom strmoglaviti Asada.

Džafari je danes govoril tudi o morebitnem napadu na Iran. Če bo prišlo do tega scenarija, je zagrozil s povračilnim udarcem, katerega tarča bodo Izrael, strateško pomembna Hormuška ožina in ameriška vojaška oporišča v regiji. Po besedah generala bo Iran v primeru napada na Teheran tudi odstopil od pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, tiskovno agencijo AFP povzema Slovenska tiskovna agencija.