Vodja iraškega krila Al Kaide al Masri ranjen?

Iraške varnostne sile naj bi ponoči v spopadu z uporniki v mestu Dulujah severno od Bagdada ranile vodjo iraškega krila teroristične mreže Al Kaida, Abuja Ajuba al Masrija, in ubile njegovega namestnika Abuja Abdulaha al Madžemaija.

Objavljeno
16. februar 2007 16.40
Ajman al Zavahiri
Bagdad/Kairo - Iraške varnostne sile naj bi ponoči v spopadu z uporniki v mestu Dulujah severno od Bagdada ranile vodjo iraškega krila teroristične mreže Al Kaida, Abuja Ajuba al Masrija, in ubile njegovega namestnika Abuja Abdulaha al Madžemaija. Predstavnik iraškega ministrstva za obrambo Kasim al Musavi te informacije ni potrdil, je pa neimenovani predstavnik iraških varnostnih sil dejal, da so po spopadu zajeti uporniki povedali, da je al Masri ranjen. Ameriški vojaški viri v Iraku pa poročilom o tem, da je al Masri ranjen, ne verjamejo, je poročal BBC.

Po navedbah ameriških predstavnikov je bil al Masri deležen urjenja v Afganistanu in Pakistanu ter je strokovnjak za izdelovanje avtomobilov bomb. Vodstvo iraškega krila Al Kaide naj bi prevzel po tem, ko so ameriške sile v zračnem napadu julija lani ubile njegovega predhodnika Abuja Musaba al Zarkavija.

Ameriške in iraške sile nadaljujejo z varnostno operacijo

Ameriške in iraške sile medtem nadaljujejo z novo varnostno operacijo, katere cilj je zajeziti vse hujše sektaško nasilje v Bagdadu. Pri tem so doslej naletele na zelo omejen upor, zaradi česar so se razširila ugibanja, da so se oborožene milice v prestolnici načrtno umaknile, da bi se izognile spopadom z dodatnimi ameriškimi vojaki, in se bodo nato vrnile še močnejše.

Iraški predsednik Džalal Talabani je sicer potrdil navedbe, da se je največja šiitska milica, Mahdijeva vojska pod vodstvom skrajneža Moktade al Sadra, odločila, da se umakne in da priložnost novemu varnostnemu načrtu za Bagdad. Kot je pojasnil Talabani, si al Sadr namreč želi, da bi omenjeni načrt uspel.

Ni potrjeno, kje se nahaja al Sadr

Ameriški in iraški predstavniki so v minulih dneh sicer sporočili, da naj bi al Sadr pred pričetkom nove varnostne operacije in prihodom dodatnih 21.500 ameriških sil zapustil Bagdad in je najverjetneje v iranski prestolnici Teheran, kjer živi njegova družina v Bagdadu.
Pristaši al Sadra sicer trdijo, da je njihov vodja še vedno v Iraku, trditve, da se al Sadr boji aretacije in je zato pobegnil v Iran, pa zavračajo kot smešne. Nekateri so celo napovedali, da bo vodil današnjo molitev v šiitskem mestu Kufa, vendar pa ga potem ni bilo.

Napad Al Kaide na oporišče v Afganistanu?

Teroristična mreža Al Kaida pa je danes na spletu objavila video posnetek domnevnega napada upornikov na oporišče ameriških in afganistanskih sil na jugu Afganistana. Na posnetku je videti streljanje in eksplozije, podrobnosti pa zaradi slabe vidljivosti ob nočnem napadu niso vidne. Avtentičnost posnetka še ni potrjena, po poročanju nekaterih agencij pa naj bi šlo za poskus Al Kaide ovreči trditve ZDA, da v boju proti talibanom v Afganistanu zmagujejo.

V posnetku nastopa drugi človek Al Kaide Ajman al Zavahiri, ki je trditev ameriškega predsednika George Busha, da so ameriške sile Al Kaido prikrajšale za zatočišče v Afganistanu, označil kot "golo laž". Sledi posnetek domnevnega napada upornikov na vojaško oporišče v Argandabu, okrožju severno od južnega afganistanskega mesta Kandahar.

Ali so uporniki domnevni položaj tuje vojske zavzeli, iz posnetka ni jasno. Po prizoru bitke je sicer prikazan prizor opuščenega poslopja in zapuščenega poltovornjaka znamke Nissan brez napisa. Angleško govoreči pripovedovalec ob tem pove, da kamera prikazuje " osvobojeno območje" in "očiščeno vojaško bazo".

V videu nastopi tudi starejši Afganistanec, ki pove, da je prebivalstvo zaradi tujcev, "teh hudičev", hudo trpelo. " Nihče ni mogel zapustiti hiše. Zahvaljujoč Alahu so neverniki odšli," pove in doda, da je prebivalstvo nadvse veselo prihoda talibanov.