Vodja Zlate zarje v pripor

Nikosa Mihaloliakosa, predsednika neonacistične stranke, obtožnica bremeni vodenja hudodelske združbe.

Objavljeno
03. oktober 2013 12.27
GREECE-POLITICS-GOLDENDAWN
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Atene - Grški sodni svet je po šestih urah zaslišanja potrdil obtožnico zoper vodjo stranke Zlata zarja Nikosa Mihaloliakosa in zoper njega odredilo pripor. Tožilstvo mu očita vodenje hudodelske združbe, kar Mihaloliakos vztrajno zanika.

Grška policija je po umoru priljubljenega glasbenika in aktivista proti rasizmu Pavlosa Fisasa aretirala več kot 20 pripadnikov neonacistične Zlate zarje, konec tedna pa je prijela tudi šest poslancev in predsednika stranke. Včeraj zjutraj so vložili obtožnico proti štirim poslancem, danes proti voditelju, pred sodni svet pa bo danes stopil še zadnji od šestih aretiranih članov parlamenta. Janis Lagos in Mihaloliakosa bosta sojenje spremljala iz pripora, datuma prve obravnave še niso določili.

Obtožnice poslance Zlate zarje bremenijo članstva v hudodelskih družbi. Če bodo spoznani za krive, jim grozi do 10 let zapora. Obtoženi sicer vse očitke tožilstva zanikajo in vztrajajo, da so žrtve političnega pregona.

Zlato zarjo je na zadnjih volitvah dobila podprlo 7 odstotkov volivcev, ki so ji s tem poklonili 18 mest v 300-članskem parlamentu. Volilna podpora ji vse odtlej le še narašča.