Vojaki Euforja bodo zapustili BiH

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schwarz-Schilling je napovedal, da bi lahko Evropska unija spomladi prihodnje leto iz BiH umaknila 2500 vojakov.

Objavljeno
22. december 2006 18.11
Nemški diplomat Christian Schwarz-Schilling je uradno nastopil mandat posebnega odposlanca Evropske unije za Bosno in Hercegovino
Sarajevo - Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini (BiH) Christian Schwarz-Schilling je danes napovedal, da bi lahko Evropska unija spomladi prihodnje leto iz BiH umaknila 2500 vojakov. Euforje sile v tej nekdanji jugoslovanski republiki danes štejejo 6000 vojakov, končna odločitev o zmanjšanju njihovega števila pa bo sprejeta v februarju.

Kot sta v sporočilu za javnost zapisala nemški diplomat Schwarz-Schilling in poveljnik sil Eufor, Nemec Hans-Jochen Witthauer, temelji odločitev za umik dela vojakov na "oceni varnostne situacije v BiH in regiji". Poudarila sta tudi, da EU s tem ne bo ogrozila varnosti v državi, kjer je med letoma 1992 in 1995 divjala državljanska vojna.

Eufor je sicer leta 2004 zamenjal sile zveze NATO v BiH, zunanji ministri EU pa so sicer nedavno ugotovili, da so se varnostne razmere v BiH kljub nekaterim medetničnim napetostim že toliko izboljšale, da lahko začnejo razmišljati o zmanjšanju sil Eufor v BiH.