Vojaki Nata ustrelili pet afganistanskih policistov

Vojaki zveze Nato so v nemirni provinci Helmand na jugu Afganistana v četrtek pomotoma streljali na afganistansko policijsko patruljo in pri tem ubili pet policistov, šest jih še pogrešajo.

Objavljeno
16. marec 2007 11.35
Afganistaska policijska patrulja
Kandahar - Vojaki zveze Nato so v nemirni provinci Helmand na jugu Afganistana v četrtek pomotoma streljali na afganistansko policijsko patruljo in pri tem ubili pet policistov, šest jih še pogrešajo, so danes sporočili afganistanski policijski predstavniki. Pripadniki sil zveze Nato naj bi policiste zamenjali za sovražne sile, ker slednji po besedah vodje lokalne policije niso potovali v policijskem avtomobilu.

Incident po besedah predstavnika lokalnih policijskih sil Isaua Hana še preiskujejo, podrobnejših podatkov o tem, zakaj so vojaki začeli streljati, pa ni razkril. Predstavniki mednarodnih sil zveze Nato (Isaf) dogodka še niso potrdili, neimenovani predstavnik vojaških sil pa je že potrdil, da je prišlo do napetosti med silami Nata in tamkajšnjo policijo, pri čemer naj bi prišlo do žrtev med policisti.

Četrtkov incident, ki je zahteval smrti policistov, je sicer le eden izmed spodletelih napadov sil Nato ali ameriških koalicijskih sil, ki so zahtevali smrtne žrtve med civilisti. V ameriškem obstreljevanju na vzhodu Afganistana je 4. marca umrlo osem civilistov, istega dne pa so koalicijske letalske sile blizu Kabula ubile devet Afganistancev, med katerimi so bili tudi štiri ženske in trije otroci.