Vojaška akcija proti Iranu bi bila zelo nevarna

Vojaška akcija proti Iranu s ciljem prekiniti iranski jedrski program bi bila "zelo nevarna" in "kontraproduktivna", je zapisano v neodvisnem britanskem poročilu.

Objavljeno
05. februar 2007 10.58
London - Vojaška akcija proti Iranu s ciljem prekiniti iranski jedrski program bi bila "zelo nevarna" in "kontraproduktivna", je zapisano v danes objavljenem neodvisnem britanskem poročilu. Poročilo poudarja, da do rešitve iranske jedrske krize lahko vodijo le diplomatska pogajanja in neposredni iransko-ameriški pogovori, h katerim lahko s pritiskom na ZDA pripomore tudi britanski premier Tony Blair.

Avtorji poročila, med katerimi so organizacija Oxfam, britanski Center za zunanjo politiko in trije od največjih britanskih sindikatov, Unison, Amicus in GBM, pa tudi predstavniki nekaterih verskih organizacij, kot so Svet britanskih muslimanov in mednarodna mirovniška katoliška organizacija Pax Christi, so poudarili, da bi bila kakršnakoli vojaška operacija proti Iranu kontraproduktivna in nevarna. Vojaška akcija bi namreč po njihovem mnenju vodila v še trdnejšo odločenost Irana, da postane jedrska sila, prav tako pa bi se povečala možnost, da Iran odstopi od sporazuma o neširjenju jedrskega orožja.

V EU bi lahko prišlo do gospodarske recesije

Po ocenah avtorjev bi vojaškemu napadu na Iran lahko sledila tudi razširitev vojne proti terorizmu, po njihovem mnenju pa bi v EU, uvoznici iranske nafte, lahko prišlo do gospodarske recesije. Poleg tega so avtorji poročila Veliko Britanijo pozvali, naj ZDA z diplomatskim pritiskom prepriča v neposredna pogajanja z Iranom, ki so po njihovem mnenju nujna za rešitev iranske jedrske krize.