Vojaške vaje ob iranski obali še obsežnejše

Ameriška mornarica je začela najobsežnejše vojaške vaje ob iranski obali v Perzijskem zalivu od invazije na Irak leta 2003, v katerih sodelujeta letalonosilki in več kot sto vojnih letal.

Objavljeno
27. marec 2007 15.21
Ameriška vojska
London/Teheran - Ameriška mornarica je danes začela najobsežnejše vojaške vaje ob iranski obali v Perzijskem zalivu od invazije na Irak leta 2003, v katerih sodelujeta letalonosilki in več kot sto vojnih letal.

Britanski premier Tony Blair je medtem v pogovoru za britansko televizijo GMTV opozoril Iran, da se bo London pri reševanju v petek zajetih 15 britanskih vojakov pomaknil v "drugačno fazo", če diplomatski ukrepi ne bodo zadostovali.

Sodeluje več deset tisoč ameriških vojakov

V ameriških vojaških vajah sodeluje več kot deset tisoč ameriških vojakov na ladjah in letalih, ki izvajajo simulacije napadov na sovražne ladje, letala in podmornice.

Poveljnik ameriškega ladjevja Kevin Aandahl je ob tem poudaril, da manevrov niso organizirali zaradi zajetja britanskih vojakov ali zaradi zastraševanja Irana, čigar vojska operira v istih vodah. "Tako Iran kot drugi v regiji morajo vedeti, da gre za stabilnost in varnost regije," je poudaril Aandahl, ki pa je dodal, da če je destabilizacijski faktor v regiji, je to vedenje Irana.

Reševanje vojakov s pomočjo diplomacije

Blair je medtem v pogovoru za GMTV danes zagotovil, da si prizadevajo zajete britanske mornarje in marince rešiti s pomočjo diplomacije, hkrati pa je poudaril, da Velika Britanija ne more dopustiti zajetja britanskih državljanov, ki je bilo po njegovih besedah neupravičeno.

"Upam, da jih (iransko vlado) bomo prepričali, da jih morajo izpustiti," je poudaril Blair in opozoril, da se bo v nasprotnem primeru dogajanje pomaknilo v drugačno fazo. Kakšne ukrepe bi London lahko uvedel, ni razkril, ampak le pojasnil, da bo potrebno počakati in videti.

"Iranska vlada bi morala videti, da ne more priti do razmer, v katerih so predstavnike naših sil med plovbo v iraških vodah v skladu z mandatom Združenih narodov in kljub patruljiranju v skladu s tem mandatom zajeli in odpeljali v Irak," je poudaril Blair.

Prva skrb Londona dobro zdravstveno stanje zajetih vojakov

Blair je še povedal, da je prva skrb Londona dobro zdravstveno stanje zajetih vojakov, pri čemer je dodal, da nimajo nobenih novih podatkov o razmerah, v katerih se nahajajo vojaki. Britanska televizija BBC je poročala, da Iran 15 Britancev zadržuje v oporišču iranske revolucionarne garde v Teheranu.

Predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamed Ali Hoseini je medtem sporočil, da so Britanci v dobrem zdravstvenem stanju in da z njimi dobro ravnajo, edini ženski predstavnici pa zagotavljajo potrebno zasebnost. Podrobnejših podatkov o tem, kje Britance zadržujejo, ni razkril. Poudaril je še, da jih še zaslišujejo.