Vojna skrajnežev na italijanskih stadionih

V le enem tednu sta na italijanskih stadionih umrla dva človeka, obakrat na zaostalem jugu; prejšnjo soboto v Kalabriji, to soboto na Siciliji. Šele po drugem umoru, se je zganila država.

Objavljeno
04. februar 2007 07.00
Policisti pred stadionom Massimino v Kataniji, kjer je v soboto umrl njihov sodelavec Filippo Raciti.
V le enem tednu sta na italijanskih stadionih umrla dva človeka, obakrat na zaostalem jugu; prejšnjo soboto v Kalabriji, to soboto na Siciliji. Šele po drugem umoru, katerega žrtev je bil visok policijski častnik v Cataniji, se je zganila najprej nogometna javnost, takoj potem še država. Vse nogometne tekme so do nadaljnjega odpovedane in prepovedane. Tudi državni reprezentanci se ne bosta srečali z Romunijo in Belgijo. Javnost je šokirana, pa čeprav gre pravzaprav za popolnoma pravo »kroniko napovedane smrti«.

Prav vsa Italija je ves teden govorila o velikem sicilskem derbiju med klubom Catania in odkritjem letošnje sezone Palermom, tretjim na lestvici. Tragedija, v kateri je le nekaj dni prej na nogometnem igrišču umrl funkcionar amaterskega kluba Sammartinese iz Kalabrije Ermanno Licursi, je bila v trenutku – zdelo se je, da hote – odrinjena v pozabo. Licursi, ki je bil mimogrede še klubski zdravnik, je poskušal pomiriti pretep med nogometaši in navijači, pa sta mu igralca nasprotnega kluba, obuta v nogometne čevlje, z brcami razbila glavo in ga ubila.

Ni ga bilo nogometnega komentatorja, ki zadnje dni ne bi svaril pred pretepi v Cataniji pod Etno, saj se navijači z vzhoda in zahoda Sicilije skoraj vedno stepejo. Oblasti so opozorila vzele zares, tekmo so preložili na petek zvečer, saj imajo konec tedna v mestu praznik zavetnice svete Agate. Prišleki iz Palerma bi med množico vernikov v nedeljo težko celi, živi in zdravi prišli do stadiona.

Več o tem si preberite v Nedelu.