Vojno v BiH so načrtovale velesile

Nekdanji voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić je povedal, da so vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 zaradi lastnih geopolitičnih ciljev načrtovale svetovne velesile, pri čemer pa ni pojasnil, katere države je imel v mislih.

Objavljeno
26. avgust 2009 17.39
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Haag - Nekdanji voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić je danes povedal, da so vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 zaradi lastnih geopolitičnih ciljev načrtovale svetovne velesile, pri čemer pa ni pojasnil, katere države je imel v mislih.

"Iz tega, kar se je zgodilo v BiH, lahko svet vidi vzorec, kako so nekatere države uporabile in zlorabile malo državo zaradi svojih lastnih ciljev, kot sta uveljaviti svoje lastne vojaške zveze in doseči imperialne cilje," je v pisnem odgovoru na vprašanja, ki mu jih je AFP poslal v pripor v Haagu, odgovoril Karadžić.

 

"Razpad Jugoslavije in vojno v BiH so načrtovale velesile, še veliko prej, preden sem vstopil v politično življenje," je pojasnil nekdanji politični vodja bosanskih Srbov. Ob tem je izrazil upanje, da bo njegovo sojenje osvetlilo resnico o tem, kar se je zgodilo v BiH v času razpada Jugoslavije, žrtvam vojne pa je izrazil svoje sožalje.

 

Karadžić je o vojni v BiH spregovoril tudi za ameriško tiskovno agencijo AP. Povedal je, da si prizadeva dobiti dokaze, da so ZDA med vojno v BiH pospeševale dobavo orožja, ki je bilo iz Irana namenjeno Bošnjakom. Kot je pojasnil v pisnem odgovoru na vprašanja, je več držav prosil za dokumente, ki bodo podprli njegove trditve, da so ZDA med vojno kršile embargo Združenih narodov na orožje.

 

Karadžić na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije še čaka na začetek sojenja. Obtožnica ga bremeni genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH. Aretirali so ga julija lani v Beogradu, 13 let po tem, ko je haaško sodišče proti njemu izdalo prvo obtožnico.