Vojska na ulicah Ria de Janeira

Brazilski predsednik da Silva se je zaradi divjanja tolp v Riu de Janeiru odločil v mesto poslati enote vojske, ki bodo patruljirale po ulicah.

Objavljeno
05. januar 2007 14.22
Rio de Janeiro - Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je zaradi neukrotljivega divjanja tolp v Riu de Janeiru odločil vpoklicati vojsko, poleg tega pa naj bi v tem največjem brazilskem mestu delovala tudi posebna enota za boj proti drogam. Kdaj naj bi bili vojska in posebna policijska enota nameščeni, še ni znano.

Dan pred tem je k vpoklicu vojske pozval tudi guverner zvezne države Rio Sergio Cabrals, ter vlado v prestolnici Brasilia zaprosil za ustrezno pomoč. Kot je opozoril, bi morali pripadniki vojske med drugim prevzeti naloge patruljiranja v samem mestu, medtem ko bi bila posebna enota, imenovana Sile za nacionalno varnost, sprva nameščena na obrobju zvezne države.

Samo v valu usmrtitev, ki so del obračunavanja med različnimi preprodajalci drog, je v Riu od 28. decembra umrlo 24 ljudi. Lula je te napade označil kot "terorizem". Oboroženi napadalci so med drugim v četrtek napadli manjši avtobus s turisti iz Nemčije, Avstrije in Hrvaške. Šestim popotnikom so pokradli nakit, denar, kreditne kartice in fotoaparate.

Val nasilja je sredi maja zajel že Sao Paolo, pri čemer je bilo ubitih več kot 170 ljudi. Za napade naj bi bila kriva kriminalna združba Prvo poveljstvo prestolnice (PCC). Mesto se je v nasilju znašlo tudi sredi julija, ko je bilo ubitih devet ljudi.