Volitve, ki naj utrdijo diktaturo

V Nigru, eni najrevnejših zahodnoafriških držav, katere ozemlje povečini sestavlja Sahara, so v torek kljub protestom mednarodne skupnosti in bojkotu opozicije potekale parlamentarne volitve. Za 113 poslanskih sedežev se je potegovalo okoli 600 kandidatov.

Objavljeno
22. oktober 2009 13.38
Matija Grah
Matija Grah
V Nigru, eni najrevnejših zahodnoafriških držav, katere ozemlje povečini sestavlja Sahara, so v torek kljub protestom mednarodne skupnosti in bojkotu opozicije potekale parlamentarne volitve. Za 113 poslanskih sedežev se je potegovalo okoli 600 kandidatov. Toda le peščica med njimi je neodvisna, vsi drugi so privrženci predsednika Mamadouja Tandje, ki si tudi s parlamentarnimi volitvami poskuša utrditi oblast. Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS) je Mamadouja Tandjo vnaprej opozorila, da ne bo priznala rezultatov volitev, in zamrznila članstvo Nigra v tej organizaciji.

Po pričevanju redkih novinarjev in neodvisnih opazovalcev je bila udeležba na parlamentarnih volitvah skromna, po ulicah prestolnice Niamey pa so patruljirale okrepljene enote vojske in policije, katerih pripadniki so volili že dan poprej, v ponedeljek. Državna volilna komisija je sporočila, da rezultatov volitev ne kaže pričakovati prej kot v treh in ne pozneje kot v petih dneh.

Parlamentarne volitve naj bi predstavljale zadnjo v nizu potez, s katerimi poskuša 71-letni Mamadou Tandja, nekdanji polkovnik nigrske vojske, ki od leta 1999 predseduje Nigru, legitimirati svoje ostajanje na predsedniškem položaju. Leta 1999 sprejeta ustava namreč omejuje opravljanje predsedniške funkcije na največ dva petletna mandata, kar pomeni, da bi se Mamadou Tandja decembra letos moral dokončno posloviti od predsedniške funkcije. Ta je v državi, ki je nekdanja francoska kolonija in katere družbena ureditev je zasnovana na podlagi francoskega vzora, daleč najpomembnejša.

Spomladi letos je zato Tandja predlagal ustavno spremembo, s katero bi odpravili omejitev največ dvakratnega kandidiranja. Naletel je na široko nasprotovanje - ne samo civilne družbe, ampak tudi politične elite. Ko se mu je uprl parlament, ga je maja kratko malo razpustil. Ko je ustavno sodišče razsodilo, da je referendum o spremembi ustave neustaven, je junija razpustil še tega. Avgusta je nato organiziral referendum, na katerem je bila prepoved več kot dvakratnega kandidiranja za predsedniško funkcijo odpravljena, sprejeta pa je bila tudi določba, da se prve volitve izvedejo šele po treh letih, s čimer si je Mamadou Tandja za tri leta podaljšal sedanji mandat.

Za pozive Afriške in Evropske unije ter Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS), naj odloži parlamentarne volitve in ustavno krizo reši v dialogu z opozicijo, je bil Mamadou Tandja vse doslej gluh. Evropska unija je zato odložila nakazilo razvojne pomoči, države ECOWAS so zamrznile članstvo Nigra v tej organizaciji, razmišljajo o zamrznitvi gospodarske in bilateralne pomoči, toda resnih sankcij mednarodne skupnosti za zdaj še ni videti na obzorju.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela