Volitve na Hrvaškem: opolnoči se izteče rok za vložitev kandidatur

V dveh tednih je državna volilna komisija prejela več kot 120 kandidatnih list, med katerimi je pet neodvisnih.

Objavljeno
14. november 2011 11.58
Posodobljeno
14. november 2011 12.06
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Zagreb - Na Hrvaškem se bo opolnoči iztekel rok za vložitev kandidatur za parlamentarne volitve 4. decembra. V dveh tednih je državna volilna komisija prejela več kot 120 kandidatnih list, med katerimi je pet neodvisnih. Tako kot v prejšnjih letih bosta največji stranki svoji listi vložili zadnji dan, piše Slovenska tiskovna agencija.

Levosredinska opozicijska koalicija štirih strank SDP, HNS, IDS in HSU, ki je znana kot kukuriku koalicija, je napovedala, da niti na letošnjih volitvah ne bodo nastopili v volilni enoti za diasporo.

Vložitev list so za danes napovedale še nekatere stranke. HDZ je praviloma na državni volilni komisiji svojo listo vložila pet do dvanajste oziroma zadnje minute pred iztekom roka, ki začne teči 14 dni po objavi odločitve predsednika države o razpisu volitev v uradnem listu. Predsednik Ivo Josipović je letošnje parlamentarne volitve razpisal 31. oktobra, tri dni pred tem pa so tudi razpustili šesti klic hrvaškega sabora.

Vladajoča stranka je po koalicijski pogodbi z županom Splita Željkom Kerumom v nedeljo podpisala predvolilno pogodbo tudi s predsednico Demokratskega centra (DC) Vesno Škare Ožbolt. Gre za zunajparlamentarno stranko, ki so je po smrti prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana ustanovili disidenti iz HDZ. HDZ in DC sta sicer že maja podpisala dogovor o sodelovanju, članstvo DC pa ni podprlo predloga svoje predsednice, sicer bivše pravosodne ministrice v prvi vladi Iva Sanaderja, da bi vsi prestopili v HDZ.

Predsednica HDZ Jadranka Kosor je v nedeljo napovedala, da bo oblikovala svet predsednice HDZ, think tank, ki naj bi se ukvarjal s prihodnostjo države. Na nedeljskih pogovorih na sedežu stranke je bil tudi sin pokojnega hrvaškega predsednika Miroslav Tuđman, pa tudi nekateri bivši privrženci stranke iz akademskih krogov.

Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) pa je v nedeljo sporočila, da bo nosilec njene liste predsednik stranke Vladimir Šišljagić, potem ko je v soboto ustavno sodišče ocenilo, da ustanovitelj HDSSB, vojni zločinec Branimir Glavaš, ne more biti ne nosilec niti kandidat za parlament.

Dva dni za preverjanje

Ustavno sodišče je tako zavrnilo mnenje državne volilne komisije, ki je prejšnji teden sporočila, da Glavaš zaradi svoje zaporne kazni, ki je daljša od šestih mesecev, ne more biti na strankini listi, lahko pa je nosilec liste.

Državna volilna komisija bo imela po izteku roka za vložitev kandidatnih list dva dni časa za preverjanje in potrditev vloženih list. Potem se bo predvidoma 17. novembra tudi uradno začela predvolilna kampanja.

Vse predvolilne raziskave so v preteklih mesecih kazale, da ima levosredinska koalicija zanesljivo prednost pred HDZ, ki jo bremenijo obtožbe zaradi korupcije in kritike zaradi globoke gospodarske krize v državi, še piše STA.