Volitve v Gruziji: opozicija prepričana v zmago

Rezultati vzporednih volitev kažejo, da je večino glasov dobila opozicija.

Objavljeno
01. oktober 2012 08.17
Posodobljeno
01. oktober 2012 08.15
Georgia Elections
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Tbilisi - Na današnjih parlamentarnih volitvah v Gruziji je prepričljivo zmagala opozicija, medtem ko je doslej vladajoča stranka predsednika Mihaila Sakašvilija utrpela poraz, kažejo izidi različnih vzporednih volitev, objavljenih nocoj po zaprtju volišč. Prvi začasni izidi volitev naj bi bili znani v torek, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Glede na vzporedne volitve, ki jih je izvedla televizija Rustavi-2, je opozicijska stranka Gruzijske sanje milijarderja Bidzine Ivanišvilija dobila 51 odstotkov glasov, medtem ko je Sakašvlijevo Združeno narodno gibanje podprlo 41 odstotkov Gruzijcev, poroča STA.

Čeprav se rezultati vzporednih volitev razlikujejo, po poročanju STA že nakazujejo, da utegne v prihodnjih mesecih v Gruziji priti do političnih pretresov.

To bi bil lahko hud udarec za predsednikovo stranko, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2008 osvojila 119 od 150 poslanskih sedežev, pred nedavnimi množičnimi protesti zaradi mučenja v gruzinskih zaporih pa je imela v javnomnenjskih raziskavah okoli 20-odstotno prednost pred Gruzijskimi sanjami.

Sakašvili je ob oddaji glasovnice poudaril, da bodo volitve »odločile o usodi Gruzije«. Njegov glavni tekmec Ivanišvili pa ni glasoval, ker so mu oblasti nedavno odvzele državljanstvo. V prvem odzivu na vzporedne volitve pa je Sakašvili dejal, da je »še treba prešteti glasovnice«.

Po navedbah volilne komisije je bila volilna udeležba do 17. ure po srednjeevropskem času, uro pred zaprtjem volišč, 53-odstotna, še piše STA.