Volitve v Tuniziji: največ glasov za Preporod

Večino v novoizvoljeni ustavodajni skupščini bodo imeli predstavniki islamistične stranke En Nahda (Preporod).

Objavljeno
25. oktober 2011 19.06
Posodobljeno
25. oktober 2011 19.52
Me. A., zunanja politika
Me. A., zunanja politika

Tunis – Dva dni po zgodovinskih nedeljskih volitvah v Tuniziji je jasno, da bodo večino v novoizvoljeni ustavodajni skupščini imeli predstavniki islamistične stranke En Nahda (Preporod). Ti so zmago proslavljali že v ponedeljek, ko so delni rezultati kazali, da bodo dobili okoli 40 odstotkov glasov. To znese približno osemdeset sedežev v 217-članski skupščini, ki bo v prihodnjem letu spisala ustavo, razpisala parlamentarne in predsedniške volitve ter opravljala vlogo začasnega parlamenta.

Še pred današnjo razglasitvijo uradnega izida volitev so poraz priznali v rivalski levosredinski Napredni demokratski stranki, ki se navkljub visokim napovedim na volitvah ni dobro odrezala, saj sta dobili več glasov tudi levo usmerjeni stranki Al Takatol in Kongresna stranka za republiko.

En Nahda pod vodstvom 70-letnega Rašida Ganušija, ki se je v Tunizijo vrnil po dveh desetletjih izgnanstva, je dobila tudi večino od osemnajstih sedežev, namenjenih v tujini živečim Tunizijcem. Če pa bodo hoteli imeti absolutno večino v skupščini, bodo morali stopiti v koalicijo z vsaj eno od obeh levičarskih strank. Ker se v islamistični En Nahdi bojijo, da bi lahko levo usmerjene stranke sestavile večinski blok proti njim, so si za zgled vzeli turško vladajočo stranko Pravičnost in razvoj in v javnosti nastopili z zmernejšimi stališči. Ustavodajna skupščina bo v bližnji prihodnosti imenovala tudi premiera, ki bo vodil Tunizijo do spremembe ustave in parlamentarnih volitev.