Volitve v Tuniziji: udeležba zavlekla preštevanje

Preštevanje glasov za 217 članov ustavodajne skupščine se je močno zavleklo, saj je bil obisk volišč množičen.

Objavljeno
24. oktober 2011 17.43
Posodobljeno
24. oktober 2011 17.53
Me. A., zunanja politika
Me. A., zunanja politika

Tunis – Tunizijski mediji danes ponosno razglašajo zmago demokracije, medtem ko Tunizijci preštevajo glasove po prvih volitvah, odkar so pred devetimi meseci v revoluciji iz oblasti vrgli Zina al Abidina Ben Alija.

Glasovalo je dobrih devet desetin registriranih volivcev, udeležbo pa so omogočili tudi več milijonom neregistriranih. Visoka volilna udeležba niti ni presenetljiva glede na to, da so bile to prve povsem svobodne volitve po več desetletjih enostrankarske vladavine.

Sodelovalo je več kot sto strank in več kot deset tisoč kandidatov. Končni uradni izidi bodo znani danes, delni rezultati pa kažejo na zmago zmerne islamistične stranke En Nahda. Ta sicer kljub vsemu verjetno ne bo imela absolutne večine v 217-članskem organu, pričakuje pa okoli 40 odstotkov glasov.

Ustavodajna skupščina bo v letu dni pripravila novo ustavo in razpisala parlamentarne in predsedniške volitve. Pričakovati je, da bo tunizijska ustavodajna skupščina imela največji delež žensk od vseh parlamentov arabskih držav. Člani skupščine bodo izvolili tudi premiera, ki bo opravljal to funkcijo do spremembe ustave in novih volitev.