Volitve vendarle nepoštene in pristranske?

Analiza, v kateri je komisija za volilne pritožbe preiskovala domnevno prevaro, ki naj bi se zgodila na afganistanskih predsedniških volitvah, je pokazala, da naj bi Karzaju pripadlo le 47 odstotkov glasov.

Objavljeno
16. oktober 2009 14.05
Mo.Z.
Mo.Z.
Kabul - Analiza, ki jo je objavil Washington Post, v kateri je komisija za volilne pritožbe preiskovala domnevno prevaro, ki naj bi se zgodila na afganistanskih predsedniških volitvah, je pokazala, da naj bi Hamidu Karzaju pripadlo le 47 odstotkov glasov in ne 54,6 odstotka.

Uradni vir, ki je novico sporočil ameriškemu časniku, je dejal, da je rezultat revizije komisije "osupljiv". Včeraj je afganistanski ambasador v Združenih državah potrdil, da je drugi krog predsedniških volitev "možen".

Said Tayeb Jawad, ki je blizu predsedniku Karzaju, je javno sporočil, da se Afganistan pripravlja na drugi krog, čeprav, kot pravi, še nimajo uradnega poročila komisije.

Po prvih rezultatih volitev 20. avgusta je Karzaj prejel 54, 6 odstotka volilnih glasov, drugouvreščeni, nekdanji zunanji minister Abdullah Abdullah, pa 27,8 odstotka. Po mnenju opazovalcev pa naj bi na volitvah prišlo do nepravilnosti v prid Karzaju.

Afghanistanski predsednik je po volitvah zanikal, da je prišlo do velike prevare: "Ni bila tako velika. Če je prišlo do prevare je bila ta majhna, to se dogaja povsod po svetu," je pojasnil in dodal, da morajo biti vseeno vsi namigi o poneverbah volilnih glasov raziskani "pošteno in nepristransko."

Uradno poročilo komisije bo predstavljeno v nedeljo ali ponedeljek, je sporočil anonimni vir časnika. "Komisija za volilne pritožbe se mora namreč o poročilu pogovoriti še z neodvisno volilno komisijo in skupaj bosta podali končno poročilo," še pravi vir.