Volivci v Pridnestrju izbrali dosedanjega predsednika

V mednarodno nepriznani Pridnestrski republiki v Moldaviji na na predsedniških volitvah četrtič zapored zmagal Igor Smirnov, ki bo republiko vodil nadaljnjih pet let.

Objavljeno
11. december 2006 13.02
Volitve v Pridnestrski republiki
Kišinjov - Na predsedniških volitvah v mednarodno nepriznani Pridnestrski republiki je že četrtič zapored zmagal predsednik Igor Smirnov, ki je po začasnih rezultatih prejel 82,4 odstotka glasov volilnih upravičencev, je sporočila tamkajšnja volilna komisija.

Drugouvršečena Nadežda Bondarenko iz Komunistične stranke,je dobila le nekaj več kot osem odstotkov glasov. Nedeljskih volitev se jo od skoraj 400.000 volilnih upravičencev udeležilo okoli 65,4 odstotka

Smirnov, ki ima rusko državljanstvo, je po oddaji glasu v nedeljo Rusijo označil kot dom prebivalcev Pridnestrske republike in dodal, da so volitve potrdile njihovo pot k neodvisnosti in tesnejšim vezem z Rusijo.

Moldavsko ministrstvo za zunanje zadeve je medtem predsedniške volitve označilo kot nezakonite in mednarodno skupnost pozvalo, naj glasovanja ne prizna. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) svojih opazovalcev na volitve ni poslala, sodelovalo pa je več deset ruskih, ukrajinskih, francoskih, poljskih in italijanskih opazovalcev, ki so v poročilu zapisali, da so volitve ustrezale mednarodnim standardom.

Smirnov, ki je zmagal na volitvah leta 1991, 1996 in 2001, bo tako nepriznano republiko predvidoma vodil tudi naslednjih pet let. Na letošnjih volitvah sta se za predsedniško funkcijo poleg Smirnova in Bondarenkove potegovala še poslanec Pjotr Tomajli in urednik opozicijskega tednika Nova Gazeta Andrej Safonov, ki je vlado obtožil laži, korupcije in birokracije. Pod pretvezo povezovanja z Rusijo Smirnov ropa Pridnestrsko republiko, je bil kritičen Safonov.

Pridnestrje se je od Moldavije odcepilo leta 1992 po medetničnih spopadih, v katerih je bilo ubitih okoli 1500 ljudi. Spopadi so se končali z oblikovanjem samooklicane Pridnestrske republike na vzhodnem bregu reke Dnestr. Spopade so končale ruske sile, ki so nato ostale na demarkacijski liniji med Moldavijo in to republiko, kljub temu, da jih k umiku zavezuje več mednarodnih sporazumov.