Volivci vladajoči stranki Fianna Fail ne oprostijo krize

Na Irskem bodo danes volili poslance novega sklica parlamenta, daila, zmago pa napovedujejo desnosredinski Fine Gael, ki bi lahko sestavila vlado z levosredinskimi socialnimi demokrati, svojimi tradicionalnimi zavezniki.

Objavljeno
24. februar 2011 20.50
S. Ž., zunanja politika
S. Ž., zunanja politika
Dublin - Od predčasnih volitev veliko pričakujejo tudi irski poslovneži, ki so jih krizne razmere potisnile v velike težave, država pa je morala novembra privoliti v zahtevna pogajanja o 85 milijard evrov vrednem paketu mednarodne pomoči (EU in IMF) njenemu opešanemu bančnemu sektorju in s tem celotnemu gospodarstvu. Številni Irci to še vedno štejejo kot ponižanje države in upajo, da se bo novi vladi res uspelo pogoditi za drugačne modalitete posojila. To namreč vseskozi napovedujeta tudi stranki, ki bosta očitno sestavljali novo vlado.

Prav o tem kreditnem aranžmaju je bilo še največ govora med zadnjim televizijskim soočenjem strankarskih voditeljev v torek, ko je bilo slišati tudi besede o »prisilnem jopiču, ki zaradi tega čaka katero koli novo vlado«. To pa ji seveda napoveduje težke čase, pri čemer poudarjajo, da nekdanji predsednik evropskega parlamenta, doma pa ugledni politik, Pat Cox stranki Fine Gael že pomaga pri pripravah na prvih sto dni njenega vladanja. Vendar je nove nejasnosti glede prihodnosti vnesel voditelj stranke Fianna Fail, odhajajoči zunanji minister Micheal Martin, ki je brez ovinkov opozoril, naj nihče ne računa na možnost enostranskega spreminjanja pogodbenih določil, ampak da si bo treba pomagati »s premišljeno diplomacijo«.

Najverjetnejši prihodnji irski premier (Taoiseach), 59-letni Enda Kenny, je po poročanju Financial Timesa že napovedal, da bo za prvih sto dni naročil ministrom, naj se nemudoma lotijo najnujnejšega na svojih področjih in tudi tako končajo sedanji »cirkus« glede tega, kateri od ministrov se bo udeležil kakšnega dogodka. Povedal je, da ga je lahko opazoval zadnjih nekaj let, ko je bilo dovolj pomembno že, če so kje s pompom odprli kakšno bencinsko črpalko. Nekdanji učitelj je sporočil, da bo čim prej sklical posvet irskih veleposlanikov na tujem in vodilnih ljudi iz združenj, ki se ukvarjajo s čezmorsko trgovino, da skupaj premislijo o »novi strategiji na tem področju«.

Volivci se bodo po vseh napovedih sodeč vladajoči stranki Fianna Fail danes maščevali za katastrofalne posledice gospodarske krize, ki se je ujela z irskim preluknjanim nepremičninskim balonom. Jasno je, da se bo nova vlada morala še posebej zagrizeno ukvarjati z vedno bolj perečim problemom izgube delovnih mest in grožnjami, da je država na poti, da znova izgubi velik del prebivalstva, ki se bo v sili zatekel na tuje. Fianna Fail, ki je Irski v zadnjih 24 letih vladala kar 21 let, bo zelo verjetno izgubila večino dosedanjih poslanskih sedežev v dailu, pri čemer bo kajpada pridobila predvsem glavna opozicijska stranka Fine Gael; po napovedih naj bi zasedla več kot 70 sedežev v 166-članskem parlamentu.