»Vračajo se časi velike diplomacije«

Valdajski klub strokovnjakov ugotavlja, da je rusija s sirsko krizo dobila priložnost za utrjevanje multipolarnega sveta.

Objavljeno
17. september 2013 18.58
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Ob idiličnem ruskem jezeru Valdaj poteka ­jubilejno 10. zasedanje mednarodnega »debatnega kluba« Valdaj, na katerem strokovnjaki in novinarji iz Rusije, Združenih držav Amerike, Nemčije, Kitajske in Japonske razpravljajo o vlogi Rusije v sodobnem svetu.

V uvodni razpravi so vzeli pod drobnogled krizo v Siriji, o kateri so sklenili, da je svet pripeljala do prelomne točke. Čas je zrel za utrjevanje multipolarnega sveta, ki ga je kot protiutež ameriškemu unilateralizmu prvi začel promovirati nekdanji ruski zunanji minister Jev­genij Primakov, ruska diplomacija pa je omenjeno idejo izpostavljala zlasti med bombardiranjem Zvezne republike Jugoslavije leta 1999 ter napadom na Irak štiri leta pozneje, ko je bil prvič uporabljen termin »humanitarna intervencija«. Omenjena posega sta močno omajala zaupanje v mednarodno pravo, številne države so začele verjeti, da se lahko zanesejo izključno nase.

»Sirska kriza je pripeljala do konca ere, v kateri so nekateri napačno verjeli, da imajo ključ do reševanja mednarodnih kriz. Sirija je verjetno­ največje diplomatsko vprašanje po koncu hladne vojne in združitvi Nemčij. Gre za problem brez jasne rešitve. Ameriški in ruski diplomati nimajo pojma, kam bo vse skupaj pripeljalo. Vračajo se časi velike diplomacije, v središče katere so se vrnila osnovna vprašanja mednarodnih odnosov, kot so vojna in mir, vprašanje cen in obrestnih mer pa je potisnjeno v ozadje. Ničesar več ni mogoče reševati s surovo silo in dominacijo. Ravnanje Združenih držav Amerike, ki ostajajo dominantna sila, je pokazalo, da sila ostaja pomemben instrument v mednarodnih odnosih, vendar z njo ni več mogoče reševati mednarodnih kriz,« je poudaril Fjodor Lukjanov, urednik časopisa Rusija v globalnih zadevah.

Toby Gati, pomočnica nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona in članica ameriškega sveta za zunanje zadeve je opozorila na gospodarske, socialne in moralne izgube, ki ljudi prizadenejo, kadar se v mednarodni politiki odločimo za uporabo sile. »V Združenih državah Amerike je streznitev prinesla zavedanje o visokih stroških udejstvovanja v prevelikem številu konfliktov. S tem se nismo sposobni soočiti, saj vključuje naraščanje ameriškega dolga, veliko ameriških vojakov se vrača iz vojn pohabljenih, zato bodo naslednjih 60–80 let zanje morali skrbeti Američani, da ne govorim o čustvenih travmah.«

ZDA niso bile pripravljene na vlogo globalnega voditelja

Razpravljavci so se strinjali, da je ameriško-ruski načrt o odstranitvi­ kemičnega orožja za Rusijo priložnost, da na svetovnem odru vzpostavi nekdanji položaj, ki ga je izgubila s koncem hladne vojne. Po njej so Združene države Amerike prevzele vlogo globalnega voditelja, na kar niso bile pripravljene, saj takšne vloge niso igrale še nikoli. »V mednarodnih odnosih se je začelo novo poglavje, v katerem naj Rusija odigra pozitivno vlogo. Škoda, ker je z iniciativo o predaji kemičnega orožja prišla na dan šele, ko so razmere v Siriji zašle v slepo ulico,« je poudarila Gatijeva.

Thierry de Montbrial, predsednik Francoskega inštituta za mednarodne odnose (IFRI), je posvaril pred širjenjem zahodnega modela demokracije na Bližnji vzhod. »Podpiram rusko nasprotovanje izvozu političnih formul demokracije v države z občutljivim političnim sistemom. Upoštevati je treba njihovo specifično zgodovino,« je izrazil obžalovanje, ker Francija in Velika Britanija nista prisluhnili pozivom katoliške manjšine v Libanonu, Iraku in Siriji, naj bodo glede sirske krize kar se da previdni.

Valdajski forum mednarodnih strokovnjakov je skupni projekt ruske tiskovne agencije Ria Novosti, ruskega sveta za zunanjo in obrambno politiko, časopisa v angleškem jeziku The Moscow News ter revij Russia Profile in Rusija v globalnih zadevah. Vrhunec srečanja, ki poteka od 16. do 19. septembra, je tradicionalna strokovna razprava s predsednikom Vladimirjem Putinom.