Vrh Aseana o prosti trgovini in ozemeljskih sporih

Voditelji držav in vlad desetih članic združenja bodo dva dni razpravljali o odprtih temah.

Objavljeno
09. oktober 2013 12.38
BRUNEI-ASEAN-SUMMIT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Bandar Seri Begawan - V Bruneju se je na otoku Borneo začel vrh Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean). Voditelji držav in vlad desetih članic združenja bodo dva dni razpravljali o odprtih temah, še posebej o prostotrgovinskem območju, ki ga želijo uresničiti do konca leta 2015. Vrh se sicer odvija v senci ozemeljskih sporov.

Generalni sekretar Aseana Le Luong Minh je napovedal, da bo voditelje članic obvestil o »občutnih napredkih« na področju ustanavljanja enotnega trga, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kritiki sicer opozarjajo, da je časovnica ustanovitve tvorbe, podobne EU, preveč optimistična.

Že tradicionalno so na vrh Aseana povabljene tudi druge države iz azijsko-pacifiškega območja, in ZDA. Tako bodo med drugim na vrhu zastopane ZDA, Kitajska in Japonska. Udeležbo je napovedoval ameriški predsednik Barack Obama, a jo je moral zaradi domače krize s proračunom odpovedati. V Aziji ga zato zastopa državni sekretar John Kerry.

Ena od bolj vročih tem srečanja bodo sicer ozemeljski spori v Južnokitajskem morju. Več držav namreč nasprotuje kitajskim ozemeljskim zahtevam na tem območju. Asean se s Kitajsko pogaja o pravilih obnašanja, ki naj bi preprečila konfrontacije.

V imenu Kitajske bo ofenzivo šarma, ki jo je v Indoneziji ta teden začel predsednik Xi Jinping, nadaljeval premier Li Keqiang. Ta je pred začetkom vrha poudaril, da so odnosi Kitajske z regijo »zgodovinsko izhodišče«. »Kitajska nikakor ne bo sledila starim vzorcem iskanja hegemonije,« je poudaril Li v pogovoru za brunejske medije.

Med članicami Aseana imajo ozemeljske spore s Kitajsko Filipini, Malezija, Vietnam in Brunej. Analitiki opozarjajo, da odsotnost Obame daje Kitajski možnost, da še okrepi svoj vpliv v regiji. Li je med drugim v pogovoru za časnik Borneo Bulletin napovedal, da bo Kitajska ustanovila Azijsko investicijsko banko za sofinanciranje infrastrukturnih projektov na tem območju.

Večina voditeljev je na vrh Aseana odpotovala neposredno z vrha Organizacije za azijsko-tihomorsko gospodarsko sodelovanje (Apec), ki združuje 21 držav. Voditelji držav in vlad Apeca so zasedali na indonezijskem otoku Bali in so se med drugim strinjali, da je potrebno pospešiti liberalizacijo trgovanja in vlaganj, da bi tako dosegli načrtovano gospodarsko rast.

Asean združuje Brunej, Indonezijo, Malezijo, Filipine, Singapur, Tajsko, Vietnam, Kambodžo, Laos in Mjanmar. Na srečanju bodo prisotne še predstavniki partnerjev - Japonske, Južne Koreje, Kitajske, ZDA, Indije in Združenih narodov.