Vrh Commonwealtha v iskanju novega pomena skupnosti

Voditelji so vrh začeli v luči pritiska, da zavzamejo trdna stališča do kršitev človekovih pravic v nekaterih članicah.

Objavljeno
28. oktober 2011 11.00
Posodobljeno
28. oktober 2011 11.03
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Perth - Voditelji držav Commonwealtha so se v avstralskem Perthu danes zbrali na tridnevnem vrhu, da bi 54-članski skupnosti, nekdaj znani kot Britanska skupnost narodov, podelili nov pomen. Britanska kraljica Elizabeta II. je ob odprtju srečanja zbrane pozvala k resnim reformam in prizadevanjem, da bi Commonwealth pridobil večji vpliv v svetu.

Britanska kraljica je že v otvoritvenem govoru določila ton srečanja, ko je voditelje pozvala, naj skupnosti podelijo večji pomen. V svojem govoru se je spomnila preteklih srečanj, najbolj pa so po njenih besedah v spominu ostala tista, na katerih so načeli pereča vprašanja in ne tista, na katerih so si izmenjevali prazne besede, piše Slovenska tiskovna agencija.

Voditelji so tako vrh začeli v luči pritiska, da zavzamejo trdna stališča do kršitev človekovih pravic v nekaterih svojih članicah.

Avstralska premierka Julia Gillard je v pozdravnem govoru poudarila, da mora skupnost zagotoviti, da tiste države članice, ki niso v celoti osvojile vrednot skupnosti, doumejo, da njihovi kolegi želijo videti spremembe. Med temi je bila omenjena Šrilanka, ki naj bi gostila naslednji vrh Commonwealtha. Voditelji od nje pričakujejo, da bo dopustila neodvisno preiskavo glede obtožb o vojnih zločinih med 25-letno državljansko vojno.

Vrha se udeležuje večina voditeljev držav skupnosti Commonwealth. Med njimi pa ni indijskega premiera Manmohana Singha, ki sicer ni navedel vzroka za svojo odsotnost, še piše STA.

Slovesnega odprtja vrha se tudi ni udeležil novozelandski premier John Key, ki se je odločil, da bo raje obiskal prizorišče snemanja novega filma po romanu J.R.R. Tolkiena, Hobit, ki ga pod taktirko režiserja Petra Jacksona snemajo na novozelandskem otoku Matamata.

54 držav Commonwealtha predstavlja skoraj 30 odstotkov svetovnega prebivalstva na šestih celinah, vključuje pa tako revne kot tudi visoko razvite države, od katerih je pet tudi vodilnih gospodarstev v okviru skupine G20.