Vrh EU o podnebnih spremembah

Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, bodo v Bruslju poskušali doseči dogovor o zavezujočih ciljih energetske politike v boju proti podnebnim spremembam.

Objavljeno
08. marec 2007 08.10
Janez Janša
Bruselj - Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, bodo danes in v petek v Bruslju poskušali doseči dogovor o zavezujočih ciljih energetske politike v boju proti podnebnim spremembam. Pri tem ne gre več za "notranjo kuhinjo, temveč globalno bitko", so pred vrhom poudarili visoki predstavniki unije. Spomladanski vrh bo sicer še posebej pomemben tudi za Slovenijo, saj bodo tokratne odločitve izhodišče za priprave na prihodnji marčni vrh med njenim predsedovanjem EU.

Če bi države dosegle dogovor o zavezujočih in ne zgolj indikativnih ciljih za obnovljive vire energije, bi EU prva na svetu postavila standarde za globalno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, so pred vrhom poudarili diplomati v Bruslju.

Za nemško predsedstvo pa bo vrh priložnost za oživitev načrta za ustavo, saj bodo voditelji razpravljali tudi o berlinski izjavi, s katero naj bi na neformalnem vrhu 25. marca ob 50. obletnici Rimske pogodbe v Berlinu dali nov zagon projektu EU.

Poleg predsednika vlade se bodo srečanj ob robu vrha udeležili tudi državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič ter zunanji minister Dimitrij Rupel, finančni minister Andrej Bajuk in ministrica za delo Marjeta Cotman.