Vrh G20: kdo se drži obljub?

Zaveze, ki jih države sprejmejo na srečanjih G20, se zlasti v razvijajočem se svetu največkrat ne uresničijo.

Objavljeno
04. november 2011 18.40
Posodobljeno
05. november 2011 07.00
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
Cannes − Zaveze, ki jih države sprejmejo na srečanjih skupine dvajsetih najbolj razvitih in najhitreje rastočih gospodarstev, se zlasti v razvijajočem se svetu največkrat ne uresničijo, trdijo avtorji ta teden objavljene študije.

Članice elitne skupine držav so v času zasedanja G20 v južnokorejski prestolnici Seul, ki je potekalo novembra lani, sprejele več kot 150 določil na področjih makroekonomije, financ, trgovine, razvoja, mednarodnega sodelovanja ... Čeprav je bila večina dogajanja na tokratnem vrhu v Cannesu posvečena Grčiji, je meddržavno sodelovanje prineslo nove obljube in cilje.

V centru za raziskovanje G20 na Univerzi v Torontu že več let spremljajo zasedanja držav in z vrsto metod, ki so bile najprej uporabljene na primeru srečanj skupine G8, merijo njihov končni učinek. Pri svojem raziskovanju so se doslej osredotočili na 13 prioritetnih zavez (od skupaj 153), pri čemer vsaka predstavlja eno področje. Končna ocena uresničevanja zavez nastane v tednih pred začetkom novega zasedanja skupine.

Študija, objavljena na predvečer francoskega vrha, je merila zaveze držav iz Seula. Skupaj so članice G20 uresničile dve tretjini danih obljub, precej več kakor v prejšnjih letih. Med posameznimi državami vrh razpredelnice zaseda Avstralija, ki ji je v manj kot letu dni uspelo uresničiti 93 odstotkov zavez. Sledijo ji EU (92%), Francija, Velika Britanija in Italija (vse z 89%).

Od sedmih najvišje uvrščenih držav jih pet sodi tudi v skupino G8. Na dno razpredelnice so se uvrstile Turčija, Saudska Arabija (obe z 59%) in Argentina (46%). V primerjavi z državami članicami skupine G8 so se gospodarstva v razvoju v povprečju odrezala slabše, a vseeno bolje kakor v prejšnjih letih. Če bo G20 še naprej krepila svojo učinkovitost in uresničevala sprejete zaveze, bo lahko tudi upravičila svojo legitimnost, so med drugim poudarili avtorji študije. Pri tem so še opozorili, da nekaterih obljub ni mogoče uresničiti v manj kot letu dni.