Vrsta napadov na šiitske romarje

V Iraku je bilo ubitih 27 ljudi, od tega najmanj 16 šiitskih romarjev, ki so bili na poti v sveto mesto Karbala. Ameriška vojska pa je sporočila, da je bilo v ponedeljek ubitih kar devet ameriških vojakov.

Objavljeno
06. marec 2007 19.37
Bagdad - V Iraku je bilo danes v vrsti napadov ubitih 27 ljudi, od tega najmanj 16 šiitskih romarjev, ki so bili, večinoma peš, na poti v sveto mesto Karbala, ko so bili napadeni. Nasilje je zahtevalo tudi življenja šestih iraških policistov.

Ameriška vojska pa je sporočila, da je bilo v Iraku v ponedeljek ubitih kar devet ameriških vojakov.

Šiitski romarji na poti v Karbalo, kjer bo potekala verska slovesnost

Šiitski romarji so bili danes na poti v Karbalo, kakih sto kilometrov južno od Bagdada, kjer bo v petek potekala velika verska slovesnost. Sedem jih je bilo ubitih in 42 ranjenih v treh ločenih napadih z avtomobili bombami, pet pa jih je življenje izgubilo v dveh napadih v bližini kraja Latifija 40 kilometrov južno od prestolnice. V napadu na konvoj nekega šiitskega poslanca so bili ubiti štirje njegovi sorodniki.

Šiiti v petek praznujejo konec 40-dnevnega žalovanja po ašuri, največjem šiitskem prazniku, s katerim obeležujejo usmrtitev imama Huseina, pravnuka preroka Mohameda, leta 680 s strani sunitskega kalifa Jazida.

Bush spregovoril o iranski in sirijski pomoči Iraku

Ameriški predsednik George Bush je v govoru ameriškim vojnim vetranom opozoril, da bo šele na iraški varnostni konferenci, (slednja je napovedana za 10. marec), mogoče ugotoviti, ali bosta Iran in Sirija resni glede pomoči Iraku.

V ponedeljek ubitih kar 9 ameriških vojakov

Ameriška vojska je medtem sporočila, da je bilo v ponedeljek v dveh ločenih napadih na konvoje ameriške vojske na severu Iraka ubitih kar devet vojakov iz istega poveljstva, štirje so bili ranjeni. V napadu v provinci Salahedin jih je bilo ubitih šest, v provinci Dijala pa trije.