VS ZN brez dogovora o Iranu

VS Združenih narodov se znova ni uspel dogovoriti o enotnem nastopu proti Iranu, ki ne upošteva zahtev mednarodne skupnosti po ustavitvi jedrskih aktivnosti.

Objavljeno
20. december 2006 14.22
Glasovanje v varnostnem svetu OZN
New York/Moskva - Varnostni svet Združenih narodov se v torek znova ni dogovoril glede ponujenega evropskega predloga sankcij proti Iranu, ker ne upošteva zahtev mednarodne skupnosti po ustavitvi jedrskih aktivnosti. Med 15-članskim VS ZN je v torek krožil nov, rahlo spremenjen predlog, vendar pa se šesterica držav - vseh pet stalnih članic VS ZN in Nemčija - ni uspela dogovoriti o nekaterih ključnih vsebinah morebitne resolucije o sankcijah proti Iranu.

Kot je v Moskvi dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, so glede vprašanja uvedbe sankcij proti Iranu še vedno velike razlike, čeprav je bil po njegovih besedah dosežen tudi določen napredek. Rusija nasprotuje predvsem vključitvi prepovedi potovanj v tujino za predstavnike iranskega režima. VS ZN "bi moral pomagati pri deblokadi pogajanj z Iranom, ne pa da poskuša kaznovati Iran," je poudaril Lavrov.

Dodal je še, da so skušale nekatere države v besedilo resolucije vključiti tudi besede, ki bi po njegovem mnenju po nepotrebnem znova razširile omejitve za Iran, s čimer pa se Rusija ne strinja. "Če bi se osnutek resolucije vrnil k osnovam dogovora med šesterico, potem bi lahko hitro dosegli dogovor," je še dejal Lavrov.