VS ZN podprl seznam držav in skupin, ki v konfliktih izkoriščajo otroke

Poročilo je na seznam vključilo tudi pakistanske oborožene skupine ter sirske vladne sile in prorežimske milice šabiha.

Objavljeno
20. september 2012 17.25
PHILIPPINES/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New York - Varnostni svet ZN je v sredo po poročanju Slovenske tiskovne agencije z resolucijo podprl zadnje poročilo generalnega sekretarja ZN o otrocih v oboroženih spopadih. Poročilo je na seznam držav in skupin, ki novačijo, ubijajo ali spolno zlorabljajo otroke v oboroženih napadih, vključilo tudi pakistanske oborožene skupine ter sirske vladne sile in prorežimske milice šabiha.

Rusija, Kitajska, Pakistan in Azerbajdžan, ki so se glasovanja vzdržali, so medtem druge države obtožili, da poskušajo razširiti t. i. seznam sramote na vse države. Seznam naj bi sicer vključeval le konflikte, o katerih razpravlja VS ZN.

Pakistan je zato po poročanju STA izrazil nezadovoljstvo, da poročilo ne vključuje le konfliktov, ampak tudi dejanja, ki jih izvajajo teroristi in kriminalci. Pakistan namreč ni na seznamu držav, ki jih obravnava VS ZN, zato je namestnik pakistanskega veleposlanika ZN Raza Bašir Tarar obtožbe zoper oborožene skupine, povezane s talibi in mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, označil za »neodgovorne in zavajajoče«.

Kitajski veleposlanik v ZN Li Baodong pa je mednarodno skupnost pozval k večji podpori Pakistanu v boju zoper terorizem »namesto ustvarjanja novih težav in ovir«. Obenem je poudaril, da resolucija terorističnih napadov v Pakistanu ne sme izenačiti z oboroženim konfliktom. Stališče kitajskega veleposlanika sta, kot piše STA podprla tudi Rusija in Azerbajdžan.

Na t. i. seznamu sramote je sicer 52 skupin iz enajstih držav, od teh 32 »stalnih krivcev«. Slednji so na listi že najmanj pet let, med njimi pa so tudi varnostne sile sedmih držav.

VS ZN je v resoluciji države članice tudi pozval, naj države in skupine, odgovorne za omenjene zločine, pomagajo privesti pred domača ali mednarodna sodišča. VS ZN je obenem izrazil pripravljenost sprejeti postopne in ciljno naravnane ukrepe zoper države in skupine, ki so na seznamu več kot pet let.

Leila Zerrougui, nova predstavnica ZN za otroke v oboroženih spopadih, je pozdravila sprejetje resolucije in pozvala VS ZN, naj ukrepa proti »stalnim krivcem«, saj »je cena neprizadevnosti postala previsoka«. Ob tem se je po poročanju STA dotaknila tudi razmer v Siriji in izpostavila napade na šole, umiranje otrok v bombnih napadih, mučenje in spolno zlorabljanje mladostnikov.